image
Sursa foto: Hepta

Curtea Supremă britanică va decide săptămâna viitoare dacă planul lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului este legal

Curtea Supremă din Marea Britanie va hotărî la începutul săptămânii viitoare dacă premierul Boris Johnson a acţionat legal atunci când a decis suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni înainte de Brexit, a declarat miercuri preşedintele Curţii, potrivit Reuters.

Dacă instanţa decide împotriva lui Boris Johnson atunci ar putea fi nevoit să convoace Parlamentul înainte de termen, oferindu-i legislativului mai mult timp pentru a-i contesat planul de a scoate ţara din UE cu sau fără acord pe 31 octombrie.

În orice caz, un document legal trimis la curte de către avocatul lui Johnson indică faptul că echipa care îl reprezintă în instanţă încearcă să menţină deschisă opţiunea pentru ca acesta să suspende din nou Parlamentul chiar dacă decizia instanţei îi va fi defavorabilă.

La sfârşitul a trei zile de audieri, preşedintele Curţii Supreme, Brenda Hale, a declarat că cazul nu se referă la momentul şi modul în care Marea Britanie va părăsi UE, ci doar la legalitatea sfaturilor lui Johnson către regină, scrie mediafax.ro.

„După cum am auzit, nu este o întrebare simplă şi acum vom analiza cu atenţie toate argumentele care ne-au fost prezentate”, a spus aceasta în faţa instanţei. „Ştim, de asemenea, că acest caz trebuie soluţionat cât mai repede posibil şi sperăm să putem publica decizia noastră la începutul săptămânii viitoare”, a dăugat Hale.

Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a să proroage sau să suspende Parlamentul din data de 10 septembrie până la 14 octombrie, pe motiv că are nevoie de timp pentru pregătirea unei noi agende legislative. Adversarii săi spun că adevăratul motiv a fost să-i împiedice pe membrii Parlamentului să-i zădărnicească planurile.

În conformitate cu constituţia nescrisă a Marii Britanii, puterea de a suspenda sau de a dizolva Parlamentul rămâne în mod oficial monarhului, o figură imparţială din punct de vedere politic, care acţionează în conformitate cu sfaturile premierul

Noutăţile partenerilor

comentarii: