image
Sursa foto: Jurnal.md

În sfârșit, vine Crăciunul! Actorul Anatol Durbală – despre copilărie, tradiții și sărbători de iarnă

În sfârșit, vine Crăciunul! Chiar dacă în acest an vom sărbători nu așa cum ne-am obișnuit – cu toți împreună – vom trăi la fel de intens fiecare moment alături de familie, în siguranță. Indiferent de profesia practicată sau modul în care sărbătoream anterior, 2020 ne-a ajutat să fim un pic altfel, dar la fel de entuziasmați să facem cumpărături în locurile preferate, să oferim cadouri și să savurăm din bucuria sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul în copilăria lui Anatol Durbală

Pentru actorul Anatol Durbală, Crăciunul a avut întotdeauna o semnificație deosebită. Meseria l-a ținut aproape permanent în sărbători, dar departe de a le celebra – pentru că era la muncă. Doar sărbătorile de iarnă sunt o excepție, deoarece spiritul magic și forfota Crăciunului le moștenește încă din copilărie, când bunica pregătea bucatele și se așezau cu toate rudele la masă.

Jurnal.mdJurnal.md

Anatol Durbală, actor, prezentator TV: „Când spun cuvintele «sărbători de iarnă», primul lucru care apare în minte înainte de imagine este mirosul de brad din casă. Au fost ani diferiți, dar niciodată nu a lipsit pomul de Crăciun acasă. Eu m-am născut în Uniunea Sovietică și anii în care am copilărit erau dominați de pionierie, era totuși un alt spirit. De aceea, Crăciunul era sărbătorit întotdeauna pe stil vechi, în data de 7 ianuarie. Pentru mine, această sărbătoare este legată de bunici, de toate pregătirile, când toată casa mirosea a gustoșenii și nu trebuia să atingi și să guști nimic, pentru că totul se pregătea pentru Crăciun.”

Spiritul sărbătorilor de iarnă îi cuprinde pe toți – de la mic la mare. Actorul deapănă amintiri de pe vremea când era la grădiniță și la școală, acolo unde improvizația era la loc de cinste pentru a crea cel mai frumos costum de sărbătoare.

Jurnal.mdJurnal.mdJurnal.md

Anatol Durbală, actor, prezentator TV: „Îmi amintesc acest procedeu, că adunam cioburile de la jucăriile de brad, alea care se spărgeau. Adunam cioburile de la jucăriile sparte, le puneam într-un ciorap, le pisam încet-încet cu ciocănașul și făceam un fel de praf, de nisip din ăsta colorat. Apoi, le lipeam pe hârtie. Îmi amintesc foarte bine că am fost o data «сheia sol» și am purtat un astfel de con. Nu știu cui i-a dat în cap dintre maturi. Cineva era leu, cineva – iepure. Doar eu eram «сheia sol» și eram mândru de asta.”

O altă bucurie din copilărie legată de sărbători erau cadourile și dulciurile – atât de așteptate de către copii.

Jurnal.mdJurnal.md

Anatol Durbală, actor, prezentator TV: „Noi atunci eram fericiți cu o bucățică de halva, deci dacă o bombonică din asta «de sticlă» o aveai în buzunar – gata, erai împărat. Îmi mai amintesc că nu era nimic mai gustos decât o bucată de pâine înmuiată în apă, direct în căldare, presărată cu zahăr și afară la joacă, chiar dacă mama ne certa.”

Un nou context global, aceleași emoții de Crăciun

Anatol Durbală este convins că sărbătorile în acest an vor fi foarte diferite pentru toată lumea. Asta pentru că lucrurile nu mai sunt la fel, iar această schimbare cauzată de situația globală își va lăsa amprenta asupra fiecăruia dintre noi. Totodată, este mult mai complicat să ne adunăm cu toți la o masă, fapt pentru care fiecare va sărbători strict în sânul familiei.

Anatol Durbală, actor, prezentator TV: „Am început să punem preț pe ceva ce altădată nici măcar nu observam și oricât ar fi de straniu, acest lucru și-a lăsat amprenta și asupra profesiei. Intrasem cumva într-o obișnuință de-a ieși în scenă. În momentul în care ne-a fost tăiat acest lucru care ni se părea elementar, nu îmi imaginam că ar putea să fie așa o situație – de a nu putea ieși în scenă. Și am început parcă a învăța din nou să fiu actor, bucuria de a ieși în scenă am simțit-o atât de puternic, pentru că am simțit lipsa energiei pe care o absorbi de la spectatori.”

Pentru familia sa, Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători petrecute împreună. Actorul spune că după un an atât de zbuciumat, sărbătorile de iarnă vin ca un balsam pentru suflet, iar evenimentele acestui an nu au știrbit din dorința de a petrece cât mai frumos timpul alături de soție și copii.

Jurnal.mdJurnal.md

Anatol Durbală, actor, prezentator TV: „Eu nu am talent la sărbătorit, nu mă pricep. Am noroc de soția mea și de copiii mei, care fac sărbătoare oricând. Tradiția a rămas exact ca în familia mea: momentul când punem bradul și obișnuim să-l împodobim este pe 24 decembrie, adică în preajma Crăciunului pe stil nou. De regulă facem cupărături împreună, analizăm și alegem ce să punem pe masă. Tot împreună gătim, aranjăm masa și facem treburile de prin casă. Apoi pregătim cadourile pentru copii, dar și pentru fiecare dintre noi. Cum mi-aș dori să înceapă sărbătoarea? Aș vrea să mă trezesc la ora 11:00, iar când voi avea sentimentul că trebuie să mă ridic rapid din pat și să plec, să îmi dau seama că nu trebuie să merg nicăieri, pentru că este sărbătoare!”

Sărbătorește Crăciunul alături de cei mai apropiați oameni! METRO Moldova te îndeamnă să celebrezi în familie, în siguranță. Faceți cumpărături, oferiți cadouri și bucurați-vă de atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă!

Jurnal.mdJurnal.md

https://www.metro.md/oferte-si-beneficii/catalogele-metro

Despre METRO

METRO este unul dintre liderii internaționali în domeniul vânzărilor en-gros, cu o ofertă vastă de produse alimentare și nealimentare, dedicate clienților din industria HoReCa și revânzatorilor.

La nivel global, METRO servește peste 16 milioane de clienți care pot alege să facă cumpărături în unul dintre magazinele sale de format mare, să comande online și să își colecteze cumpărăturile la magazin sau să le fie livrate.

METRO susține competitivitatea întreprinzătorilor cu soluții digitale și contribuie astfel la diversitatea culturală din comerțul cu amănuntul și sectorul ospitalier. Sustenabilitatea este un pilon al afacerii METRO. METRO deține primul loc în Indicele Sustenabilității Dow Jones, în industria comercializării produselor alimentare. Compania operează în 24 de țări și angajează peste 100.000 de oameni în întreaga lume. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având trei magazine, cu peste 25000 de articole în fiecare magazine și peste 600 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.metroag.de / www.metro.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: