image
Sursa foto: Privesc.eu

Slusari: Ministerul Finanțelor e subordonat politicii pomenelor electorale cu efect de scurtă durată; Care sunt RISCURILE

Deputatul blocului ACUM Platforma DA și PAS, Alexandru Slusari, avertizează că deficitul bugetar uriaș, în raport cu lipsa finanțării externe, vor genera treptat majorarea dobânzilor bancare pentru agenți economici și cetățeni.

În opinia deputatului ACUM, „Ministerul Finanțelor a fost și este subordonat politicii pomenelor electorale cu efect de scurtă durată”.

„În condițiile izolării financiare a Republicii Moldova, unica sursa pentru acoperirea deficitului rămâne împrumutarea banilor pe piața internă. La data de 3 aprilie 2019, suma împrumutată de la băncile comerciale va fi cu aproximativ 25% mai mare în comparație cu perioada similară a anului trecut. Adică, se produce creșterea vertiginoasă a datoriei de stat. Dar cel mai grav este faptul că, începând cu martie, se observă o tendință robustă, când cererea băncilor pentru Valorile Mobiliare de Stat este substanțial mai mică fața de volumul ofertei din partea Ministerului Finanțelor. Altfel spus, băncile foarte anevoios acordă împrumuturi statului la marja dobânzilor, propuse de Ministerul Finanțelor”, comentează Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA consideră că, dacă Moldova rămâne cu „guvernarea actuală, care nu este în stare să scoată țara din izolare”, atunci în foarte scurt timp băncile comerciale vor majora dobânzile bancare.

„Inițial pentru creditarea statului, iar imediat după asta - pentru întreprinderi și persoanele fizice. Evident, consecințele pentru economia țării și veniturile cetățenilor vor fi dezastruoase”, a mai spus Alexandru Slusari.

Precizăm că, bugetul public național pentru 2019 a fost elaborat cu un deficit record de 5,7 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor nu a comentat deocamdată declarațiile deputatului ACUM.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: