image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roscovanu

Femeia care a murit după fertilizarea in vitro ar fi avut Covid-19; Rudele spun că e un fals și acuză medicii de neglijență

Femeia care a decedat în septembrie curent, la câteva zile după procedura de fertilizare in vitro la o clinică privată din Chișinău, avea Covid-19. Moartea a fost cauzată de complicațiile provocate de virus, afirmă medicii legiști. Rudele celei decedate spun că este un fals și că medicii ar vrea să scape de pedeapsă pentru neglijență. Procuratura a deschis o cauză penală, anunță avocatul familiei.

„Suntem siguri că decesul Cristinei nu a survenit în urma infecției cu Covid 19. Din ziua internării, înmormântarea ei, modul în care a fost tratată ea și rudele ei ne duc cu gândul că aceasta nu a suferit de o astfel de infecție”, a declarat avocatul Sorina Arnaut.

Avocatul zice că va cere o altă expertiză medico-legală și dacă rezultatul va fi același, va solicita intervenția experților străini. Apropiații femeii decedate cred că aceasta a devenit victimă a neglijenții medicilor.

„De pe 26 august și până pe data de 2 septembrie, în ziua decesului, am avut acces zilnic în sala în care se afla Cristina. Medicii ne permiteau să intrăm la ea. Dacă ea avea Covid, atunci de ce ni s-a permis accesul la ea?", a menționat Veronica Cernogal, nașa de cununie a familiei.

Pe 28 august, pacientei i s-ar fi făcut test la Covid 19 și acesta ar fi ieșit pozitiv, însă rudele spun că nu au fost anunțate despre asta. Înmormântarea Cristinei a fost una obișnuită. Rudele nu au fost anunțate despre anumite restricții, așa cum se întâmplă cu toate persoanele decedate din cauza virusului.

„Vreau să mă adresez administrației spitalului, inclusiv medicului, că și pereții aud câteodată. Să nu ne luați de proști. Și, da, domnule medic, nu vă faceți griji de banii noștri, că el a spus că la un moment dat vom termina resursele. O să găsim resurse pentru a face lumină în cazul respectiv și promit să lupt pentru acest deziderat în memoria Cristinei”, a spus și Stefan Sârbuleț, soțul femeii decedate.

Într-o discuție la telefon, șeful clinicii private din Chișinău nu a vrut să ne spună dacă pacienta respectivă a fost sau nu infectată cu noul coronavirus și a refuzat să ne răspundă la întrebări.

Femeia a murit la începutul lunii septembrie, după o procedură de fertilizare, iar rudele cred că decesul a fost cauzat de un tratament inadecvat. Familia tinerei îi acuză de malpraxis pe medicii clinicii private.

comentarii: