image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: De ce sunt ignorate cele mai importante date din istoria noastră? Expert: „De aceea avem o societate dezlânată”

În ultima lună Republica Moldova a marcat trei date tragice: 81 de ani de la primului val de deportări din noaptea de 12 spre 13 iunie,1941; Ziua ocupației sovietice, marcată la 28 iunie și ziua de 6 iulie - 73 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. De ce autoritățile din RM atrag insuficientă atenție acestor date importante din istoria noastră, a fost întrebarea la care au fost solicitați să răspundă invitații emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Istoricul și comentatorul politic Anatol Țăranu a menționat că cele trei valuri de deportări din 1941, 1949 și 1951 sunt elemente importante în baza cărora poate fi identificată identitatea națională a poporului Republicii Moldova.

La acest capitol noi suntem restanțieri. Din păcate noi niciodată pe parcursul a 30 de ani n-am promovat politici statale care ar fi avut la bază un concept de formare și consolidare a identității naționale autentice a acestui spațiu. Ca rezultat avem ceea ce avem, o societate dezlânată, o societate cu foarte multe fisuri pe interior, ceea ce de fapt ne face pe noi restanțieri la multe alte capitole, cum ar fi dezvoltarea economică, socială etc. Faptul că nu atragem atenția cuvenită unor asemenea evenimente cum au fost deportările din 1941, 1949 este un rezultat direct, care se regăsește în ceea ce se numește dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Faptul că suntem cea mai săracă țară din Europa să știți că se datorează inclusiv și faptului că nu suntem capabili să apreciem la justa valoare tragicile file ale istoriei noastre naționale”, a spus Anatol Țăranu.

Aceeași întrebare a fost adresată și deputatului PAS, Dan Perciun: „Din punctul meu de vedere s-a acordat mult prea puțină atenție acestor evenimente, mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a opinat moderatorul emisiunii Alex Cozer.

Dan Perciun a subliniat că aceste evenimente sunt cu adevărat tragice și importante pentru istoria noastră. „Într-adevăr ele pot servi ca un catalizator pentru generarea unei identități naționale. Anul acesta ca și în fiecare an au fost marcate aceste date, dar unele din ele s-au suprapus cu lipsa înalților demnitari din RM, ceea ce inevitabil a dat un fast mai mic acestor evenimente. Dar astăzi au existat acțiuni de comemorare la nivel de Guvern, Parlament”, a spus deputatul. El a adăugat că regretă că în circumstanțele de azi istoria tinde să se repete și că „acele porniri imperialiste care au existat în trecut, persistă și azi”.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne demonstrează acest lucru, vedem un exemplu clasic al unui stat care încearcă să distrigă o națiune. Ceea ce vedem acolo e o încercare evidentă de a distruge tot ceea ce e ucrainean și de a construi o altă identitate, mai comodă „fratelui mai mare” din est. Lucrurile acestea trebuie spuse, nu trebuie să ne fie frică”, a mai spus Dan Perciun.

Emisiunea „Secretele Puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: