image
Sursa foto: Jurnal.md

Decizia de a obliga diaspora să achite polițe de asigurare, contestată; Sandu: „Unii oameni trăiau de la salariu la salariu”

Un mesaj emoționant, similar cu alte zeci și sute de mesaje care au invadat zilele acestea internetul, a răsunat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. „Am lucrat și am rămas fără un loc de muncă. Am fost dat afară din hotel. În situația mea sunt foarte mulți, este și o femeie cu un copil cu probleme de sănătate, este și o femeie gravidă care a rămas fără chirie. Am avut noroc de un amic din Chișinău care m-a găzduit, dar dorim mult să scăpăm de această urgie. Am luat legătura cu ambasada, dar m-au întrebat ce urgență am în R. Moldova. Urgența mea e că nu pot rămâne aici și doresc să mă întorc acasă”, a declarat disperat prin skype un cetățean moldovean aflat la muncă în Barcelona, Spania.

În cadrul aceleiași emisiuni, liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că zilnic primesc astfel de mesaje de la reprezentanții diasporei. „Referitor la situații grave ca în acest caz, cei de la guvernare trebuie să înțeleagă că sunt mulți oameni care nu au economii, care trăiau de la salariu până la salariu. Dacă și-au pierdut slujba nu mai pot rămâne acolo pentru încă trei luni de zile. Pentru ei e nevoie de această soluție urgentă, ca să se organizeze zboruri și consulatele să facă liste pornind de la priorități. Se poate și sper că va fi făcută diferența între un caz în care un om chiar nu mai poate să rămână peste hotare și unul care are loc de muncă și poate să mai rămână”, a menționat Maia Sandu.

Cât privește decizia prin care cetățenii din diasporă sunt impuși să-și procure asigurarea medicală la intrarea în RM, Maia Sandu a declarat că este o decizie ilegală pe care PAS a contestat-o miercuri, 1 aprilie, la Curtea de Apel. „Nu există nicio prevedere legală care să le permită autorităților să le interzică oamenilor să vină la ei acasă. Ei sunt cetățeni ai RM și nicio autoritate nu poate să folosească pretexte inventate că dacă nu ai această asigurare medicală, nu poți procura bilet la avion. Nu este legal acest lucru. Indiferent dacă ai ori nu poliță, ești cetățean al RM și ai dreptul să revii la baștină. Ulterior, după ce ajungi acasă, autoritățile pot decide să-ți ceară să procuri această poliță de asigurare temporară”, a mai spus Maia Sandu.

În context liderul PAS a avut și un mesaj pentru cetățenii care pe moment au un loc de muncă și de trai în țara gazdă. „Eu vreau să reiterez mesajul pentru cei care mai pot să rămână acolo, deși sunt speriați. Dacă au salariu și au unde să rămână, e mai bine să mai rămână pentru două trei săptămâni, pentru că noi abia intrăm în furtună. La noi abia urmează să se declanșeze ceea ce am văzut că s-a întâmplat în alte țări. Sistemul de sănătate de la noi e mult mai slab ca cel de acolo. Cei care pot sta îi îndemn să mai aștepte, cei care nu pot, pentru ei trebuie să se organizeze în mod transparent aceste zboruri anunțate de MAEIE” , a spus Maia Sandu.

Cât privește mesajele de ură și discriminare în adresa diasporei, care au răsunat inclusiv din gura unor deputați, liderul PAS a spus că este foarte urât să cauți acum pe cineva pe care să se dea vina. „Este de-a dreptul dramatic prin câte greutăți au trecut oamenii noștri ca să muncească peste hotare și acum trebuie să treacă prin aceleași greutăți ca să revină acasă. E o pandemie care a împânzit tot globul. Omul care s-a infectat nu și-a dorit acest lucru. Și nu doar cei care vin de la munci aduc virusul. Azi foarte mulți moldoveni călătoresc peste hotare. Ultimul lucru pe care ar putea să-l facă un politician, ar fi să instige la ură. Putem depăși această criză doar prin solidarizare și unitate națională”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: