image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Proiect privind majorarea alocației pentru veteranii cu dizabilități severe: „Timp de un an au decedat 81 de veterani”

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a înregistrat un proiect de lege în care propune majorarea alocației lunare destinate participanților la acțiunile de luptă încadrați în grad de dizabilitate severă, de la 1000 - la 2000 de lei lunar. Deputatul menționează că de la 1 ianuarie 2020 până în prezent au decedat 81 dintre cei 1024 de veterani ai războiului de pe Nistru, aflați la evidență la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Potrivit deputatului în viață au rămas doar 943 de veterani – 76 dintre care au dizabilități severe.

„Dar nici aceștia nu primesc tratament adecvat pentru problemele de sănătate, nu beneficiază de facilitățile pe care le merită în calitate de persoane care și-au jertfit sănătatea de dragul independenței Republicii Moldova. Cei mai mulți dintre ei își rabdă cu stoicism sărăcia, problemele de sănătate, marginalizarea socială, urmările stresului post-traumatic care nu le-a fost niciodată alinat”, susține Chiril Moțpan.

Pornind de la necesitatea de a promova o serie de acțiuni care să ducă la îmbunătățirea vieții veteranilor de război, în special a celor încadrați în grad de dizabilitate severă, prin identificarea unor soluții pentru susținerea materială a acestor persoane, deputatul a elaborat și înregistrat un proiect de lege care propune majorarea alocației lunare destinate participanților la acțiunile de luptă încadrați în grad de dizabilitate severă, prevăzut în legea nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, de la 1000 lei - la 2000 lei lunar.

„Majoritatea parlamentară a votat într-o veselie un proiect populist, care prevede 532 de milioane de lei pentru scutiri de plata energiei electrice, inclusiv pentru cei mai bogați oameni din republică. Nu se găsește oare posibilitatea de a aloca 1 milion de lei anual pentru cei care, în 1992, au salvat Republica Moldova de încercările de a o distruge și care rămân tot mai puțini și mai puțini? Răspunsul îl vom afla prin modul în care alianța Dodon-Șor se va raporta la acest proiect de lege”, a conchis deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: