image
Sursa foto: Captură video //youtube.com/@JurnalTV

VIDEO // Țăranu, despre decizia Chișinăului de a ceda gazul Transnistriei: „Mă tem că nu prea există altă soluție”

Decizia autorităților de la Chișinău de a ceda tot volumul de gaz livrat de Gazprom pentru regiunea transnistreană, în schimbul reducerii prețului la energie electrică, „miroase foarte urât, dar mă tem că nu prea există altă soluție”. Declarația aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Din punct de vedere pur politic, care este sarcina guvernării? În fiecare casă să ardă becul și să fie gaz. Anume de aceste considerente se conduc majoritatea cetățenilor. Ce-ar fi fost dacă Gazpromul oprea livrarea de gaze? Ceea ce s-a întâmplat acum cu Transnistria miroase foarte urât, dar mă tem că nu prea există altă soluție. Unde a fost comisă o eroare de calcul: Atunci când Gazpromul ne-a redus volumul de gaze, noi am procedat ca în oglindă cu Transnistria. Ce au făcut transnistrenii? Ne-au închis accesul la electricitate. Ceea ce facem noi, le dăm tot gazul. Atunci luam cu 62 de dolari/MW acum cu 73. Poate nu trebuia atunci de pus problema asta, că vă dăm a 8-a parte. Electricitatea pe care o primim din Transnistria este vitală la această etapă pentru noi și este cea mai ieftină dintre toate variantele”, a spus Țăranu.

Acordul energetic dintre R. Moldova și regiunea transnistreană aplanează oarecum un efect politic dezastruos pentru parcursul european al RM.

„Cum Rusia va simți că ne descurcăm, va închide gazul. „Și voi să cumpărați tot gazul și electricitatea pe bani enormi”. Este evident, nu miroase bine această situație, dar eu mă tem că noi nu prea am avut ieșire din ea. Guvernul are o prioritate - să garanteze cetățenilor un minimum de confort, fără de care această guvernare cade. Și așa crește enorm nemulțumirea față de această guvernare, iar dacă mai adaugi încă probleme cu electricitatea și cu gaze, în rezultat, vom primi un efect politic dezastruos pentru parcursul european”, a mai menționat analistul politic.

Cu referire la acest subiect, deputatul PAS Oazu Nantoi a spus recent, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, că acordul dintre Energocom și MGRES previne instabilitățile asigurării energetice din RM.

Amintim că pe 3 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat despre faptul că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. „Cantitatea: pentru decembrie, aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Prețul: 73 USD. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a spus ministrul.

Emisiunea „Secretele Puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: