image
Sursa foto: Aptean

FDA aprobă primul produs din carne crescută în laborator pentru consumul uman

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat primul produs din carne cultivată în laborator pentru consumul uman. Decizia, o premieră pentru carnea cultivată în SUA, deschide calea pentru ca Upside Foods, o companie californiană nou înființată, să înceapă să vândă pe piața internă produsul său de pui crescut în laborator – ceea ce înseamnă că acum mai are nevoie doar de aprobarea Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) înainte ca puiul ersatz să ajungă în meniurile restaurantelor, notează Alephnews.

„Lumea se confruntă cu o revoluție alimentară, iar FDA se angajează să sprijine inovația în aprovizionarea cu alimente”, au declarat oficialii FDA într-o declarație. Produsele Upside Foods au fost aprobate prin intermediul dispoziției GRAS (Generally Recognized as Safe) a FDA, relatează Wired, prin care producătorii divulgă agenției procesul de producție pentru a fi analizat, împreună cu o mostră. Dacă totul pare în regulă după inspecție, FDA trimite apoi companiei o scrisoare „fără alte întrebări”.

„Suntem încântați de anunțul FDA”, a declarat directorul de comunicare al Upside, David Kay, într-un e-mail pentru Reuters. „Acest pas istoric deschide calea pentru calea noastră spre piață”. Carnea de laborator precum cea de la Upside nu sunt o imitație pe bază de plante, spre deosebire de alternativele vegane populare, cum ar fi Beyond Burgers. În schimb, acestea sunt făcute din celule animale reale cultivate în bioreactoare, cruțând viețile animalelor reale.

Dar, în timp ce la nivel celular carnea poate fi aceeași, clienții vor observa cu siguranță o diferență de preț. Deocamdată, cultivarea cărnii rămâne un proces extrem de costisitor, așa că, în pofida aprobării USDA, ar putea trece ceva timp până când o veți vedea pe rafturile magazinului dumneavoastră local.

Pentru a permite clienților dornici să încerce carnea de laborator, Upside, care și-a anunțat deja anul trecut colaborarea cu bucătarul cu stea Michelin Dominique Crenn, va debuta cu puiul său în anumite restaurante de lux.

„Am dori să aducem acest lucru la oameni prin intermediul bucătarilor în etapa inițială”, a declarat directorul executiv Uma Valeti pentru Wired. „A face bucătarii să fie entuziasmați de acest lucru este o afacere foarte importantă pentru noi. Vrem să lucrăm cu cei mai buni parteneri care știu să gătească bine și care, de asemenea, să ne ofere feedback cu privire la ceea ce am putea face mai bine.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: