Breaking News

image
Sursa foto: moldova.org

Declarațiile lui Dodon privind redirecționarea rezervelor BNM, vorbe în vânt; Armașu: M-a asigurat că nu există așa intenție

O eventuală implementare a ideii președintelui Igor Dodon, privind redirecționarea rezervelor valutare ale BNM pentru proiecte de infrastructură ar putea să ducă la o creștere bruscă a prețurilor și la o inflație de două cifre. O confirmă și guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu.

„De rând cu ativele pe care le avem la Ministerul Finanțelor, adică acele valori imobiliare de stat, celelalte active sunt în rezerve valutare. O eventuală retragere, ar avea efectul unei emisii monetare neacoperite. Emisia monetară neacoperită duce la o inflație mare, o depreciere a leului și alte condiții nefaste care vor lovi în oamenii cu veniturile modeste. Este un scenariu inacceptabil. Cu cât anume ar putea să crească inflația? Aici scenarii sunt multe. Unul dintre ele ar fi o inflație destul de mare, cu două cifre, a declarat Armașu.

Totodată, guvernatorul BNM a precizat că șeful statului l-a asigurat că nu există o asemenea intenție.

„M-a asigurat că nu există așa intenție, probabil a fost o interpretare, a fost o discuție care poate nu s-a așezat bine în spațiul public”, a adăugat Octavian Armașu

Amintim că anterior, președintele Igor Dodon a declara, într-o emisiune televizată, că un miliard de dolari din rezervele valutare ale Băncii Naționale trebuie scos și redirecționat pentru lucrări de infrastructură și modernizare.

„Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află? Pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia”, declara Dodon la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: