image
Sursa foto: jurnal.md

Dezvăluiri despre modul în care au fost colectate semnăturile procurorilor în susținerea Guvernului Filip în vara lui 2019

Procurorul Iurie Lealin, președinte al Asociației procurorilor pentru ordine si dreptate, spune cum a fost posibil să colectezi timp de o zi 612 semnături ale procurorilor din RM sub declarația dată publicității pe 14 iunie 2019, când în RM funcționau două guverne, existau două conduceri, declarație percepută ca fiind în susținerea Guvernului Filip.

Lealin susține că textul declarației în care se menționa că se încearcă exercitarea presiunilor politice asupra procurorilor era, de altfel, un text echilibrat, dar momentul și modalitatea în care le-a fost solicitată colectarea semnăturilor nu au fost tocmai potrivite, de aici și părerea că gestul procurorilor a fost influențat politic.

„Atunci exista un proiect de modificare a componenței Consiliului Superior al Procurorilor, care urma să crească de la 11 la 19 persoane. Încă opt persoane urmau să fie numite de Parlament, Guvern. Lărgirea componenței CSP ar fi diminuat independența procuraturii. Scopul proiectului a fost de a-l scoate din funcție pe Eduard Harunjen, procurorul general. Fără CSP acest lucru era imposibil și politicul avea nevoie de extinderea numărului membrilor cu drept de vot în acel consiliu. Astfel CSP putea să promoveze procurori loiali puterii. Majoritatea procurorilor au semnat acea declarație, pentru că optau împotriva acestui proiect. Textul era echilibrat”, a spus Lealin.

Întrebat cine s-a ocupat de colectarea semnăturilor, procurorul a menționat că „aici este partea neagră a monedei”. Procurorii au fost informați că declarația a fost concepută de Asociația procurorilor din Moldova, o asociație fondată în 2005. Declarația respectivă a fost prima și ultima declarație care ar fi fost concepută de această asociație.

„Sigur că strângerea semnăturilor a avut loc pe cale ierarhică administrativă. Procurorii au fost chemați la ședințe de procurorii șefi și în teritoriu, și la nivel central. Li s-a spus că declarația vine de la Asociație. S-a dat citire declarației de către șefii de subdiviziuni și de către șefii de procuraturi. Atunci au revenit și procurorii care erau în concedii și au semnat acea declarație”, a explicat procurorul cum a fost posibil să colectezi timp de o zi peste 600 de semnături.

Întrebat cine le-a dat indicații șefilor de subdiviziuni să colecteze semnăturile, ori ei, brusc, din proprie inițiativă, au dorit să le citească subalternilor declarația, Lealin s-a eschivat să dea un răspuns concret. „Eu nu le-am ținut lumânarea, dar vă relatez anumite circumstanțe și fiecare poate să tragă anumite concluzii. Este una când te roagă un președinte de asociație să ne solidarizăm, să semnăm ceva și este cu totul altceva când te roagă procurorul șef”, a mai spus Lealin.

Amintim că anterior deputatul Mihai Popșoi, care a ocupat funcția de președinte al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale în iunie 2019, a menționat că declarația semnată pe 14 iunie de 612 procurorii, în care aceștia susțineau că se încearcă exercitarea presiunilor politice asupra lor, ar fi fost, de fapt, scrisă în biroul fostului procuror general Eduard Harunjen. Declarația a fost utilizată de PDM ca legitimare a poziției guvernării de atunci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: