Vulcanul de pe Insula Albă, sau Whakaari, a erupt luni după-amiază, la ora locală 14:30, aruncând în aer o coloană masivă de abur şi materiale piroclastice.

O serie de imagini surprinse de camerele de supraveghere și postată pe rețelele de socializare arată faptul că mai mulți turiști se aflau în interiorul craterului în momentul în care a vulcanul a început să erupă.

Cel puţin cinci persoane au murit, circa 20 au fost rănite, iar altele sunt date dispărute, luni, după erupţia „neaşteptată, dar nu neobişnuită a vulcanului de pe White Island (Insula Albă) din nordul Noii Zeelande.

Numărul victimelor ar putea fi, însă, mai mare pe White Island, unde vulcanul a erupt la ora locală 14:11, a indicat poliţia. Dintre cele circa 50 de persoane – unele dintre acestea fiind turişti de pe vasul de croazieră ”Ovation of the Seas” – 23 au fost salvate, însă altele erau încă pe insulă, unele dintre acestea chiar pe marginea craterului, cu câteva minute înainte de momentul erupţiei, scrie libertatea.ro.