„Copii de liceul „Lucian Blaga” au fost implicați într-o acțiune politică mizerabilă, când au stat mai mult de jumătate de oră cu saci în cap și ștreanguri la gât. Păcat că în această mizerie este implicată conducerea liceului care merge într-un pas cu un partid extraparlamentar. Directoarea este donator al acestui partid. Propunem audierea avocatului poporului cu privire la această situație din perspectiva încălcării flagrante a drepturilor copiilor”, a declarat deputatul PD Sergiu Sârbu.

„Îmi exprim regretul că nu s-a susținut propunerea privind audierile în cazul morții a trei copii intoxicați, dar venim aici cu audieri. Să fim mai pragmatici cu privire la drepturile copiilor”, a intervenit deputatul PPEM, Ștefan Creangă.

„E păcat că încercăm să politizăm acest caz. Avem situații mult mai grave când copiii sunt folosiți politic. Când ei sunt duși la evenimente politice. Toate aceste drepturi nu și le aduc aminte. Copiii au și dreptul la o alimentație bună”, a spus liberalul Lilian Carp.

Conferința de presă care a provocat nemulțumirea celor din PD a fost organizată de Amnesty International Moldova, în comun cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse Juridice, dar și Centrul de Drept al Avocaților. Reprezentanții organizațiilor au semnat un apel în care au cerut tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea cetățenilor turci.

Amintim că pe 6 septembrie, șapte cetățeni turci au fost arestați și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind suspectați de legături cu o grupare islamistă. Ei erau angajați ai rețelei de licee „Orizont” din Republica Moldova. Autoritățile de la Ankara îi consideră simpatizanți ai opozantului Fetullah Gullen, auto-exilat în Statele Unite ale Americii. Cei șapte profesori se află acum în câteva penitenciare din Turcia.