image
Sursa foto: Jurnal.md

PD a respins audieri în cazul expulzării profesorilor turci, dar vrea explicații în Parlament după o acțiune de protest

Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor este audiat în Parlament în legătură cu participarea unor liceeni la o conferință de presă organizată de mai multe ONG-uri în cazul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova.

Atunci, la eveniment au fost prezente rude ale celor șapte persoane deportate, dar și liceeni cu pancarte în mâini în susținerea cetățenilor turci. Ombudsmanul Maia Bănărescu a venit în plenul legislativului la propunerea PD care a calificat protestul drept o „acțiune politică mizerabilă”.

Se întâmplă în contextul în care partidul de guvernare a refuzat de mai multe ori să susțină audieri în cazul expulzării profesorilor turci, angajați ai liceului moldo-turc Orizont. Aceștia au fost arestați violent chiar sub privirile copiilor.

„Copii de liceul „Lucian Blaga” au fost implicați într-o acțiune politică mizerabilă, când au stat mai mult de jumătate de oră cu saci în cap și ștreanguri la gât. Păcat că în această mizerie este implicată conducerea liceului care merge într-un pas cu un partid extraparlamentar. Directoarea este donator al acestui partid. Propunem audierea avocatului poporului cu privire la această situație din perspectiva încălcării flagrante a drepturilor copiilor”, a declarat deputatul PD Sergiu Sârbu.

„Îmi exprim regretul că nu s-a susținut propunerea privind audierile în cazul morții a trei copii intoxicați, dar venim aici cu audieri. Să fim mai pragmatici cu privire la drepturile copiilor”, a intervenit deputatul PPEM, Ștefan Creangă.

„E păcat că încercăm să politizăm acest caz. Avem situații mult mai grave când copiii sunt folosiți politic. Când ei sunt duși la evenimente politice. Toate aceste drepturi nu și le aduc aminte. Copiii au și dreptul la o alimentație bună”, a spus liberalul Lilian Carp.

Conferința de presă care a provocat nemulțumirea celor din PD a fost organizată de Amnesty International Moldova, în comun cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse Juridice, dar și Centrul de Drept al Avocaților. Reprezentanții organizațiilor au semnat un apel în care au cerut tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea cetățenilor turci.

Amintim că pe 6 septembrie, șapte cetățeni turci au fost arestați și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind suspectați de legături cu o grupare islamistă. Ei erau angajați ai rețelei de licee „Orizont” din Republica Moldova. Autoritățile de la Ankara îi consideră simpatizanți ai opozantului Fetullah Gullen, auto-exilat în Statele Unite ale Americii. Cei șapte profesori se află acum în câteva penitenciare din Turcia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: