image
Sursa foto: Jurnal.md

Platforma DA propune zeci de amendamente la proiectele de bugete naționale: Mai puține cheltuieli pentru MAI, MJ, PG, Arena

Deputații din Platforma Demnitate și Adevăr au elaborat peste 80 de amendamente la cele trei proiecte de bugete naționale propuse de Guvern. Ei propun să fie revizuite cheltuielile enorme destinate instituțiilor MAI, SIS, PG, MJ, proiectului Arena Națională, noua tranșă pentru achitarea miliardelor furate, să fie redusă suma de miliarde destinată reparației drumurilor și ca acești bani să fie redirecționați în domenii cum ar fi dezvoltarea regională, agricultură, majorarea fondului de susținere a populației și altele.

Reprezentanții Platformei DA consideră că în proiectul bugetului pentru anul 2021 sunt propuse foarte multe cheltuieli dubioase, care trebuie să fie revizuite. Acestea sunt:

Creșterea cheltuielilor pentru Ministerul Afacerilor Interne cu 226 milioane lei;

Creșterea cheltuielilor pentru Ministerul Justiției - cu 204 mln. lei;

Majorarea cheltuielilor pentru SIS - cu 45 mln. lei;

Creșterea cheltuielilor pentru SPPS - cu 30 mln. lei;

Creșterea cheltuielilor pentru Procuratura Generală cu 17 mln. lei;

Majorarea cheltuielilor pentru Cancelaria de stat cu 26 mln. lei;

Alocarea a peste 67 mln. lei pentru Arena Națională;

Construcția ambasadelor în Belarus și Turcia, precum și a consulatului în Odesa – 11 mln. lei;

Reparația mai multor judecătorii – 11 mln. lei;

Programul de reparație a drumurilor în suma exorbitantă de peste 2,4 mlrd. lei.

O altă sumă care este inclusă în proiectul bugetului și care potrivit Platformei DA trebuie revizuită este următoarea tranșa pentru achitarea miliardelor furate – 867 mln. lei.

„Platforma DA consideră că cheltuielile sus-menționate, precum și alte cheltuieli nejustificate, pot fi revizuite prin realocarea acestor bani publici pentru alte domenii”, a menționat vicepreședintele Platformei DA Igor Munteanu.

Deputații propun alocarea la sărbătorile de iarnă a indemnizațiilor unice pensionarilor cu pensia sub 3000 lei – 580 mln. lei

Majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii în vederea alocării compensațiilor pentru fermierii afectați de secetă – de la 1,1 la 1,9 mlrd. lei

Majorarea Fondului de Dezvoltare Regională de la 220 la 500 mln. lei

Majorarea Programului Diaspora Acasă Reușește de la 5 la 40 mln. lei.

Majorarea cu 6 mln a Fondului de susținere a populației, cel puțin la nivelul anului 2020, prevăzând finanțări suplimentare din BS a pachetului minim de servicii sociale.

Includerea unei noi Anexe „Subsidii” a tuturor beneficiarilor pentru care bugetul de stat alocă surse în valoare de 4,3 mlrd lei sau 8% din totalul cheltuielilor, fără a menționa beneficiarii și destinația acestora.

Deputații din Platforma DA au anunțat azi în cadrul unui briefing că a elaborat peste 80 de amendamente la cele trei bugete naționale pentru care va lupta în dezbaterile parlamentare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: