image
Sursa foto: AP

Premierul polonez avertizează că Armata Rusă ar putea lansa o nouă incursiune dar în vestul Ucrainei, dinspre Belarus

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că Rusia ar putea încerca să lanseze un atac, din Belarus, de-a lungul graniței Ucrainei cu Polonia, încercând astfel să preia controlul frontierei dintre cele două țări. Morawiecki a făcut apel la țările europene să acționeze rapid pentru a trimite cel puțin ajutor umanitar cât mai repede.

Prim-ministrul polonez a precizat, de asemenea, că se așteaptă ca aproximativ 100 de mii de ucraineni să treacă zilnic granița în Polonia.

Ministerul de Interne a transmis, de asemenea, că se așteaptă că refugiați ucraineni să sosească în Polonia din ce în ce mai repede după autoritățile de frontieră ucrainene au renunțat la procedurile de control pentru femeile și copiii care părăsesc țara, scrie Biziday.

În weekend, Comisia Europeană a anunțat că va finanța livrarea de armament letal, inclusiv avioane de vânătoare din țările membre (foste socialiste) pentru Ucraina. În condițiile în care Ungaria, care are o relație specială cu Rusia, nu acceptă tranzitul ajutoarelor spre Ucraina, livrările de ajutoare umanitare dar și de muniții, nu se pot face decât prin Polonia și Slovacia, dar ambele frontiere pot fi blocate de o eventuală incursiune a rușilor.

Prin România, ar presupune un pod aerian, sau un transport ocolit prin sud, pentru că și Serbia este aliat al Rusiei, ceea ce ar întârzia livrările.

Tot în weekend, Guvernul României a anunțat și el licrarea de muniție și echipamente militare Ucrainei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: