image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO // Muncitorii fabricii de conserve din Budești se tem că vor rămâne fără un loc de muncă

Mai mulți muncitori de la fabrica de conserve din satul Budești riscă să rămână șomeri, după ce o altă firmă ar fi cumpărat întreprinderea cu opt milioane de lei. Această sumă constituia datoria fabricii față de o bancă. Fondatorul întreprinderii declară că era gata să stingă datoria, însă a fost cesionată fără să fie anunțat. Cel care a cumpărat fabrica de conserve afirmă că nimeni nu-și va pierde locurile de muncă.

Fondatorul fabricii de conserve din satul Budești, care activează de circa 30 de ani, spune că tranzacția este ilegală, pentru că firma care vrea să intre în posesia fabricii a primit sub formă de cesiune la o bancă datoria de 8 milioane de lei. Cel care a cumpărat fabrica vrea să o desființeze, afirmă Ilia Vainrub.

Au apărut oameni, care prin corupție fac un atac rider. Această fabrică pe ei nu îi interesează. Pur și simplu va fi distrusă, iar tehnica va fi vândută. A fost și o firmă, care a spus că vor tăia absolut tot. Ne-au alungat pe toți, au intrat ca niște bandiți, au rupt lacătele noastre și le-au pus pe ale lor. Pur și simplu ne-au întrerupt procesul de lucru pentru sezonul anului 2020", susține Ilia Vainrub.

Sunt oamenii care au lucrat la fabrică și câte 20 de ani. Acum le este frică că vor rămâne pe drumuri.

Nicolae Popescu, muncitor la fabrica de conserve: "Fiecare are familie pe care trebuie să o întrețină, avem de achitat servicii comunale. Din câte vedem ei ne pun bețe în roată. Eu nici nu pot să explic de ce se întâmplă lucrul ăsta. Cum poți să leși omul în drum?"

Ludmila Ceban, depozitar: "La sfârșitul lunii august am venit toți la muncă, dar porțile erau încuiate și nu am avut acces. Am stat vreo două săptămâni acasă. Într-o zi ne-am adunat și am intrat pe teritoriu cu forța. Doar așa putem învinge, să ne adunăm și să ne păstrăm locurile de muncă."

Problema poate fi rezolvată doar în instanță, crede Ilia Vainrub.

„Cred că magistrații vor anula cesionarea, pentru că dacă lăsăm totul baltă această fabrică va fi distrusă, iar ei vor face ambare pentru bere."

Directorul firmei cesionare ne-a spus că avea o înțelegere cu fondatorul fabricii, iar când lucrurile erau puse la punct, Ilia Vainrub s-a răzgândit.

Valeriu Cemortan, directorul firmei cesionare: "A fost pusă o condiție ca să nu ne mai atacăm. Dumnealui a fost cel care a contestat toate mișcările, după prima înțelegere. El mi-a spus că totul e bine, iar mai apoi lucrurile s-au pornit și mai grav."

Veleriu Cemortan declară că nu are nicio intenție de a distruge fabrica de conserve. „Dacă aveam intenția de a distruge fabrica, atunci, nu investeam vreo 350 mii de dolari în materie primă. Jumătate din personal deja a trecut la mine la lucru. Eu le-am spus că din septembrie începem munca și de atunci le achit salariile, dar ei stau acasă. Chiar și tehnologul care lucra la ei este angajată la mine și era plănuit ca de la 1 septembrie să începem munca."

Zilnic, fabrica produce 120-150 de mii de conserve, de 800 de mii de lei. Întreprinderea din Budești a intrat în datorii după interdicțiile de a exporta în Rusia, aceasta fiind principala piață de export pentru companie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: