Breaking News

image
Sursa foto: Reuters

Starea de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnâi este „stabilă” la sosirea în Germania

Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnâi, aflat în comă şi sub respiraţie asistată, este „stabilă”, a anunţat sâmbătă pentru AFP liderul ONG-ului german Cinema pentru Pace, Jaka Bizilj, la scurt timp după aterizarea avionului care l-a transportat pe opozantul rus la Berlin, transmite Agerpres.

„Starea lui Aleksei Navalnâi este stabilă”, a afirmat Jaka Bizilj, în timp ce opozantul rus urmează să fie transportat la un spital din capitala Germaniei, pentru îngrijiri medicale.

Iniţial, avionul trebuia să aterizeze pe aeroportul Schönefeld, în sud-estul Berlinului, însă în final el a fost direcţionat spre un alt aeroport al capitalei germane, Tegel, aterizând în zona militară a acestui aeroport unde aşteptau numeroase ambulanţe, potrivit cotidianului german Bild.

O maşină a poliţiei şi cel puţin două ambulanţe au fost aduse pe pistă şi Navalnîi a fost scos din avion, potrivit imaginilor în direct difuzate pe site-ul Bild.

La Berlin, Aleksei Navalnâi va fi dus la Spitalul Charité aflat la circa 10 kilometri de aeroportul Tegel.

Aleksei Navalnâi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnâi a fost victima unei „otrăviri intenţionate” cu ceva care i-a fost strecurat în ceai.

Însă medicii ruşi de la spitalul din Omsk l-au diagnosticat pe opozant cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută.

Ţări europene, în special Germania, au propus transferarea lui Navalnâi pentru a fi tratat în străinătate, dar medicul-şef de la Omsk a anunţat la început că acesta nu este transportabil, întrucât starea sa este instabilă. Decizia a fost calificată de apropiaţii lui Navalnîi ca fiind de natură politică, şi nu medicală, urmărindu-se ca toxinele să iasă din corp şi să nu mai poată fi detectate.

Vineri seara, medicii ruşi şi-au dat acordul pentru transferarea lui Aleksei Navalnâi la Berlin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: