image
Sursa foto: jurnal.md

Procesele penale în privința magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat au fost CLASATE

Procuratura Anticorupție informează că, după efectuarea investigațiilor, în privința judecătorilor Dorel Musteață și Nina Cernat, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, a fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale, iar procesele penale inițiate au fost clasate. Decizia a fost luată la 27 decembrie 2021, dar anunțată astăzi.

„Soluția de refuz în pornirea urmării penale în privința magistraților a fost dispusă de către procurori, deoarece în rezultatul probatoriului administrat s-a constatat că faptele imputate acestora nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute de legea penală”, precizează Procuratura Generală.

Procurorii anticorupție au examinat acțiunile celor doi magistrați prin prisma elementelor infracțiunilor de îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Amintim că Procuratura s-a autosesizat ca urmare a apariției în spațiul public a unei note informative emise la 28 ianuarie 2020 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, adresată Procurorului General suspendat, în care se invocă despre pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora ar depăși substanțial mijloacele și veniturile declarate.

Deciziile procurorilor anticorupție de refuz în pornirea urmăririi penale, emise în privința celor doi magistrați, pot fi contestate cu plângere procurorului ierarhic superior în termen de 15 zile din momentul când s-a luat cunoștință de act, de către părțile implicate în cadrul acestor procese penale, în ordinea prevăzută de prevederile art.2991 din Codul de procedură penală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: