„Scoţia trebuie să primească autorizaţia de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit după victoria zdrobitoare a naţionaliştilor în alegerile parlamentare desfăşurate joi”, a declarat vineri lidera executivului scoţian Nicola Sturgeon, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Rezultatele parțiale arată că Partidul Naţional Scoţian (SNP) va câştiga 48 dintre cele 59 de mandate alocate Scoţiei în parlamentul Regatului Unit. ”Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre”, a subliniat lidera executivului scoţian.

Boris Johnson a declarat în mai multe rânduri că Londra nu va acorda Scoției dreptul de a organiza un nou referendum. Analiștii cred însă că dacă SNP va câștiga clar și alegerile pentru parlamentul scoțian, din 2021, atunci tensiunile dintre Anglia și Scoția vor deveni prea puternice pentru a fi ignorate. Un sondaj de opinie publicat duminică de Sunday Times indica faptul că Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei dacă acesta ar rămâne în interiorul blocului comunitar.

Sondajul arăta că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu. La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.