image
Sursa foto: unimedia.info

Dodon despre situația din Belarus: „Treburile lor interne, se vor lămuri; Când compar Belarus cu RM, mi-e milă de moldoveni”

Președintele Igor Dodon a comentat pe îndelete situația din Belarus în cadrul noii ediții „Președintele răspunde”, după ce a fost criticat aspru că a fost printre puținii șefi de stat, alături de Erdogan și Putin, care l-au felicitat pe Aleksandr Lukașenko, recunoscându-i victoria la prezidențiale. Dodon a spus că „nu este bine” tot ce se întâmplă acum în Belarus, adică proteste sângeroase, reprimarea manifestațiilor cu arme de război, maltratarea protestatarilor, dar că... „sunt treburile lor interne” și că „se vor lămuri ei”.

„Am văzut multe reacții, din păcate acolo încă nu s-a terminat totul. Unii spun „bravo” că am transmis felicitări, alții spun că e rău. În primul rând, potrivit regulilor de protocol, președintele trebuie să fie felicitat. Noi avem relații de prietenie, avem parteneriate bune, fostul șef al statului chiar i-a acordat lui Lukașenko „Ordinul Republicii”. El a ajutat țara noastră, iar acolo Comisia Electorală a recunoscut alegerile. Ce trebuia să facă liderul țării? Desigur că trebuie să transmită felicitări, să ureze succes. Ceea ce se întâmplă acolo sunt treburile lor interne. Sigur că mie tot multe lucruri nu-mi plac. Nu-mi doresc să fie astfel de ciocniri nicăieri, nici la noi, nici la ei. Desigur că este rău, dar atunci când mă gândesc la Belarus și compar cu țara noastră, ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, sincer vă spun, mi-e milă de Moldova și de cetățenii noștri. Belarușii arată mult mai bine și nu vorbim acum despre Lukașenko. Am fost în Belarus de câteva ori și mi-a rămas în memorie cu drumuri excelente, ferme mari, întreprinderi, fabrici care lucrează, piscine în fiecare localitate, în fiecare sat și școală. Mi-aș dori ca în Moldova să fie la fel și cred că și cetățenii noștri își doresc asta”, a declarat Dodon.

Șeful statului a mai făcut paralela cu evenimentele din RM din aprilie 2009, opinând că n-a dus la nimic bun.

„Sigur, nici nu vreau să comentez când văd acele imagini.. Nu este bine. Asta se va termina, dar cu asta trebuie de trăit mai departe. Când mă uit la toate astea, îmi amintesc de 7 aprilie 2009. Mulți dintre ați ieșit atunci în stradă cu intenții sincere, și ce? Ce s-a întâmplat de fapt? Au venit și au furat un miliard, a început lupta între oligarhi, au mai furat altceva. De aceea când văd ce se întâmplă în Belarus îmi amintesc de acele zile. A fost cea mai neagră pagină, după conflictul transnistrean. În ceea ce ține de Belarus, ei singuri se vor lămuri. Să fac declarații la nivel de președinte că e așa sau altfe, nu e corect”, a mai spus Dodon.

PREȘEDINTELE RĂSPUNDE din 14 august 2020

Prieteni, după o mica pauză, revenim cu tradiționala emisiune ”PREȘEDINTELE RĂSPUNDE”. În aceste zile vedem cum politicul încearcă să profite de situația dificilă din agricultură pentru a destabiliza situația din țară, să blocheze străzile, să creeze prejudicii pentru alte activități. Acest lucru este regretabil. Seceta din acest an ne afectează pe toți, fiecare cetățean suferă. Poate ar fi bine să fim toți solidari, sa fim împreună și să înțelegem că protestele nu vor duce la găsirea unei soluții mai rapide. Stimați agricultori, statul face tot posibilul pentru a vă ajuta. Nu vă lăsați utilizați. _____ Друзья, после небольшого перерыва мы возвращаемся в эфир с традиционной программой «ПРЕЗИДЕНТ ОТВЕЧАЕТ». Сегодня все мы видим, как политики пытаются использовать сложную ситуацию в сельском хозяйстве, чтобы дестабилизировать ситуацию в стране, перекрывая дороги, нанося ущерб другим видам деятельности. Это прискорбно. В этом году засуха коснулась всех нас, пострадал весь народ и каждый гражданин в отдельности. Возможно, нам всем следует проявить солидарность, сплотиться и понять, что протесты не ускорят решение проблем. Уважаемые фермеры, государство делает все возможное, чтобы помочь вам. Не позволяйте использовать себя. Subiecte: 1:00 - Dialogul politic 6:30 - Situația din agricultură 14:03 - Recuperarea miliardului 17:52 - Creditul rus 19:10 - Covid-19 în Moldova 25:35 - Alegeri prezidențiale 28:05 - Ultima decizie a CCM 31:22 - Situația din Belarus Posted by Igor Dodon on Thursday, 13 August 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: