image
Sursa foto: News.ro

Kremlinul promite să riposteze la sancţiunile britanice împotriva a 25 de cetăţeni ruși

Moscova va riposta la sancţiunile „inamicale" anunţate de Londra împotriva a 49 de persoane şi organizaţii, dintre care 25 din Rusia, în cadrul unui nou mecanism pentru pedepsirea încălcărilor drepturilor omului, a anunţat marţi Kremlinul, preluat de France Presse şi Reuters, transmite Agerpres.

„Nu puteam decât să regretăm aceste măsuri inamicale", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Evident, principiul reciprocităţii va fi aplicat", a subliniat el.

Lista neagră publicată luni de Ministerul britanic al Afacerilor Externe conţine 25 de cetăţeni ruşi acuzaţi de implicare în moartea în detenţie în 2009 a lui Serghei Magniţki, jurist al fondului de investiţii Hermitage Capital. Printre ei se află Aleksandr Bastrâkin, şef al puternicei Comisii de Anchetă, care se ocupă de principalele afaceri criminale.

Întrebat de AFP despre declaraţiile lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului englez Boris Johnson a reafirmat că aceste sancţiuni „nu sunt concepute pentru a lua la ţintă ţări", ci că este vorba despre un „instrument inteligent care vizează indivizi sau organizaţii implicate în grave încălcări ale drepturilor omului".

„Aceste sancţiuni (...) privesc unele dintre cele mai triste încălcări ale drepturilor omului din ultimii ani", a adăugat el.

Ambasada rusă la Londra a denunţat luni aceste sancţiuni drept o dorinţă de „a face presiune asupra unor state suverane", susţinând că anchetatorii şi judecătorii ruşi lucrează "independent de puterea executivă".

Relaţiile între Londra şi Moscova s-au degradat în ultimii ani pe fondul opoziţiei privind conflictele din Siria şi Ucraina. În plus, Londra acuză Moscova că i-a otrăvit în Anglia, în 2018, pe fostul agent rus Serghei Skripal şi pe fiica sa, acuzaţii respinse în bloc de Rusia.

Decedat după ce a fost bătut şi privat intenţionat de îngrijiri medicale la 37 de ani în noiembrie 2009, Serghei Magniţki a fost încarcerat după ce a denunţat o importantă reţea de corupţie în detrimentul Hermitage Capital, fond de investiţii creat la Moscova de un om de afaceri american. Moartea sa a provocat un scandal internaţional.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: