image
Sursa foto: mediafax.ro

La o zi după deblocarea candidaturii la NATO, Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane

Turcia va cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane ce aparţin mişcărilor PKK şi FETO, pe care Ankara le consideră teroriste, a anunţat miercuri ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, la o zi după semnarea unui memorandum între cele trei state prin care se deschide accesul acestor două ţări nordice la NATO, informează AFP.

„În cadrul noului acord, vom cere Finlandei extrădarea a şase membri ai PKK şi a şase membri ai FETO, şi Suediei să extrădeze zece membri ai FETO şi 11 ai PKK", a declarat ministrul, potrivit media locale.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este plasat pe lista organizaţiilor teroriste de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, scrie Agerpres.

FETO este acronimul mişcării fondate de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA şi considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca instigatorul tentativei de puci din iulie 2016.

Marţi, la Madrid, înaintea summitului NATO, Erdogan a avut o discuţie de mai multe ore cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson.

Turcia bloca aderarea celor două ţări nordice la NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi ai PKK şi FETO.

La finalul discuţiilor, la care a asistat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prezentat memorandumul, ce deschide calea pentru un viitor acord oficial de extindere a Alianţei în faţa ameninţărilor Rusiei.

"Turcia a obţinut ceea ce dorea", şi anume "deplina cooperare" a Suediei şi Finlandei în lupta contra terorismului, a anunţat cu satisfacţie preşedinţia turcă într-un comunicat, citat de digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: