image
Sursa foto: Jurnal.md

Cei doi piloți moldoveni, răpiți în Afganistan în 2015, au fost eliberați; Aceștia se află la un spital din Moscova

Cei doi piloți moldoveni, luați ostatici de teroriști în Afganistan, în noiembrie 2015, au fost eliberați acum două zile. În prezent, aceștia se află la un spital din Moscova, iar starea sănătății lor este „destul de bună”.

Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, cu puțin timp în urmă. A anunțat presa, nu însă și familiile celor doi moldoveni, invocând secretul operațiunii.

Potrivit lui Dodon, din partea Președinției RM, acțiunea de eliberare a fost coordonată de vicepreședintele Consiliului Suprem de Securitate, Pavel Voicu.

„Starea sănătății lor este destul de bună. Trei ani și jumătate ei au fost ținuți într-o groapă”, a spus Dodon.

Acesta a explicat de ce până acum familiile celor doi piloți moldoveni nu au fost informate.

„Vor fi sunați peste câteva minute. Înțeleg că sunt emoții destul de mari. Nu am putut să vă informez din timp. Aceste acțiuni au fost secrete”, a spus Dodon.

Precizăm că la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 al unei companii aeriene moldovenești, ”Valan International Cargo Charter”, a fost doborât de către militanții Statului Islamic în provincia Faryab din nordul Afganistanului.

Echipajul era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni. Drept pasageri erau 18 militari afgani. Compania aeriană deţinea trei aparate de zbor în Afganistan. Unul dintre ele lucra într-o misiune sub egida ONU, iar celelalte două - pentru guvernul Statelor Unite.

Cei trei moldoveni locuiau în Chișinău până a pleca în Afganistan. Anterior au activat la Baza de Aviație de la Mărculești.

În aprilie 2018, Renato Usatâi a pus la dispoziție primele cu cei doi piloți capturați. Acesta a declarat că încearcă de aproape doi ani să îi aducă acasă pe cei doi moldoveni și că eforturile i-au fost zădărnicite de autoritățile moldovenești. Și totul pentru că se urmărește aducerea acestora acasă în prag de alegerile parlamentare, pentru un plus de imagine celor de la guvernare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: