Pentru al treilea an consecutiv, Japonia ocupă primul loc în clasament, oferind cetățenilor săi acces fără vize în 191 de țări, potrivit datelor Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).

Singapore s-a poziționat pe locul doi, cu un număr de 190 de țări, în timp ce Coreea de Sud a coborât pe locul trei, lângă Germania, care oferă cetățenilor săi accesul fără vize în 189 de țări din întreaga lume.

Paşaportul din Republica Moldova se află pe locul 49. Cetăţenii ţării noastre pot călători în 120 de state fără viză.

pașaportpașaport

România ocupă locul 17 în clasament, iar Ucraina - locul 43.

Marea Britanie și SUA continuă să scadă în clasament. În ciuda faptului că ambele țări rămân în top 10, locul opt, pe care-l împart la ora actuală, semnifică o scădere considerabilă, comparativ cu pozițiile pe care ambele țări le dețineau în 2015.

În top 10 țări se mai regăsesc Finlanda și Italia, care împart locul patru, cu un scor de 188, în timp ce Danemarca, Luxemburg și Spania se află pe locul cinci, cu 187 de țări. Emiratele Arabe Unite, care au urcat impresionant 47 de poziții în ultimii 10 ani și ocupă acum a 18-a poziție în rating, continuă să fie o poveste de succes fenomenală a clasamentului.

Una dintre ultimele poziții ale ratingului libertății de circulație pentru cetățeni este în continuare ocupată de Afganistan, ai căror cetățeni sunt liberi să viziteze doar 26 destinații din întreaga lume.