image
Sursa foto: facebook

Guvernul a extins lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice; Reniță: „Dodon își consolidează batalionul SPPS”

Guvernul a extins lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice. Potrivit unei decizii aprobată pe 3 iulie de Cabinetul de miniștri, de acestea vor beneficia directorul şi directorul adjunct al Serviciului de Protecție şi Pază de Stat, dar și ofițerii de protecţie ai SPPS care asigură paza persoanelor care beneficiază de protecție de stat în cadrul deplasărilor peste hotarele ţării.

„Serviciul de Protecție și Pază de Stat este instituția ce se subordinează direct președintelui Republicii Moldova, astfel directorul și directorul-adjunct al serviciului respectiv sunt numiți și eliberați din funcție prin decret al președintelui Republicii Moldova. Persoanele vizate reprezintă interesele RM și ale instituției respective peste hotarele țării. Prin urmare aceste persoane, în funcție de specificul misiunii de protecție, însoțesc și asigură protecția persoanelor protejate în afara țării”, au motivat autorii proiectului.

Deputatul Iurie Reniță a criticat azi dur aceste modificări. El consideră că în acest mod, președintele Igor Dodon continuă să-și consolideze batalionul militarizat al Serviciului de Pază și Protecție de Stat.

„După ce a insistat ca SPPS-ului să-i fie atribuite împuterniciri nelimitate, transformându-l într-o unitate militară personală, ieri Igor Dodon, prin gura premierului Ion Chicu, avansează în aberațiile lui periculoase, propunând că șefului și adjuncților de la SPPS să li se acorde pașapoarte diplomatice. Și nu întâmplător – ei trebuie să-i răsplătească pe executorii adevărați care l-au sechestrat și „reeducat" pe deputatul Gațcan”, menționează Iurie Reniță într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Mai mult ca atât deputatul îl acuză pe șeful statului că a acordat cele mai multe grade de general angajaților SPPS, iar acum îi vrea pe mulți dintre ei „diplomați cu documente în regulă”

„De urgență este necesară o nouă majoritate parlamentară (chiar săptămâna viitoare!), astfel îl vom avea iarăși în prim plan pe torționarul general Petru Corduneanu, care-i conducătorul adevărat al SPPS-ului. Acest individ total compromis, dar și unul dintre cei mai apropiați și docili subalterni ai lui Dodon, e în stare de orice, inclusiv să mai repete o dată evenimentele de la 7 aprilie 2009. Nu ar rămâne în urmă nici un alt general de la curtea lui Dodon – e vorba de Victor Gaiciuc. Conștientizând că–i fuge pământul de sub picioare, Dodon se va sprijini, de acum încolo, pe generalii lui docili, deoarece acesta-i scenariul de la Moscova”, mai spune Iurie Reniță.

În final el se întreabă de ce nu reacționează la aceste abuzuri deputații de la Partidul Democrat Ion Leucă, Ghenadie Buza, Monica Babuc, Ludmila Guzun, Svetlana Rotundu și alții. „Treziți-vă, altfel va fi prea târziu”, conchide Reniță.

Nici șeful statului Igro Dodon, nici conducerea SPPS nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații.

Amintim, că ieri Igor Dodon a menționat în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde” că la transportarea deputatului Ștefan Gațcan până la hotarul RM au fost implicați angajații SPPS. „Dat fiind faptul că Gațcan le-a spus colegilor că sunt riscuri asupra sănătății dumnealui, președintele fracțiunii PSRM mi s-a adresat cu o cerere să-i asigurăm paza de stat. Avea frică pentru viața sa legată de cei care l-au scos și l-au impus câteva zile în urmă să scrie cerere. El, probabil, se temea și i-am dat pază de stat. Poftim! Dar a avut nevoie de pază doar până la ieșirea din țară”, a spus Dodon.

Anterior și primarul de Bălți, Renato Usatâi a declarat că deputatul Ștefan Gațcan „a fost evacuat cu ajutorul SPPS” de pe teritoriul RM.

Dodon l-a evacuat ca să nu aibă acces la el nici mass-media nici organele de drept. De fapt Dodon nu e atât de deranjat de organele de drept, cât i-a fost teamă ca vreo ambasadă să nu ceară în zilele următoare vreo întrevedere cu deputatul. De toată operațiunea de evacuare a acestuia s-a ocupat SPP”, a relevat primarul de Bălți .

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: