image
Sursa foto: Jurnal.md

Ședință extraordinară la BNM: Rata de bază a fost redusă a doua oară luna aceasta

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a votat unanim, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25 la sută anual. Este a doua reducere a ratei de bază operată de BNM în luna martie.

La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

Totodată, a fost micșorată cu 2,5 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu un punct procentual norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

„Decizia BNM vine să consolideze și mai mult nivelul de lichidități în sectorul bancar și să susțină mediul de afaceri pe fondul evoluțiilor recente din economia globală și cea națională”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Banca Națională precizează că va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menține nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: