image
Sursa foto: Jurnal.md

Altercațiile din platoul Jurnal TV: Ce a stârnit bătaia între Cosovan și Tofilat

Defectarea sistemului de răcire a serverelor de la Serviciul Vamal, scheme dubioase pe piața petrolieră, sectorul justiției, cel economic, dar și ce se întâmplă la Curtea de Conturi și la alte instituții de stat s-a discutat aseară, pe o tonalitate încinsă, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Spre final, discuțiile dintre invitați s-au încheiat cu o bătaie în direct.

Gheorghe Petic, fost polițist de frontieră, a venit cu replici dure în adresa fostului viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, acuzându-l de faptul că a crescut o generație de polițiști “mizerabili”.

„Domnul Cosovan este un părtaș nemiljocit la ceea ce s-a făcut în structurile de forță ale Republicii Moldova în ultimii 7-10 ani. Datorită lui și altora, a fost crescut un oarecare Pânzari, un oarecare Cojocari care stă la pârnaie acum, un oarecare Damir, care a început lucrul în poliție, un oarecare Cavcaliuc crescut de Botnari. Iată voi, domnule Cosovan, vă faceți vinovați. Generația voastră de polițiști ați crescut niște mizerabili în epoleți, iar polițiștii și vameșii cinstiți sunt nevoiți astăzi să tragă pata pe obraz, să înghită acel amar care aruncă societatea în ei. Îmi pare rău că poliția, inclusiv cu aportul domnului Cosovan și al domnului Papuc, a ajuns la nivelul zero”, a declarat Gheorghe Petic.

Acesta a menționat că toate structurile statului au avut temelie putredă, iar la poliția de frontieră se cumpără funcții.

Nu activa nicio schemă atât timp cât nu era protejată de mai marii din politică, din Ministerul Afacerilor Interne, din mai marii din Serviciul Vamal. Toate cozile se duc acolo și știți foarte bine că se umbla cu „kuliokul” pe la comisariatele de poliție. Gradele de colonel se cumpărau foarte bine, știi cum ajungeau comisarii în funcție. Spuneți lucrurilor pe nume, că în poliție lucrurile sunt putrede. La poliția de frontieră se cumpără funcții. Actualul șef al poliției de frontieră, Corduneanu, habar nu are unde a nimerit. El a venit acolo ca să dea o față nouă Poliției de Frontieră? Vine ca un brigadir să vadă cum cresc harbujii”, a mai adăugat Petic.

În replică, Ghenadie Cosovan a spus că nu are de gând să se justifice.

Pentru lucrurile acestea o să răspunzi, domnule Petic. Nu am avut niciun acces, este populism ceea ce faci aici. Eu nu am nimic cu Botnari, cu Cavcaliuc, nu mă leagă nimic de ei. Pentru lucrurile pe care le spuneți aici o să trebuiască să răspundeți, haidem în judecată”, a fost replica lui Cosovan.

Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii a fost defectarea sistemului de răcire a serverelor de la Serviciul Vamal, iar Dorin Chirtoacă a menționat că toate aceste lucruri nu pot fi întâmplătoare.

Noi vorbim despre un grup criminal care a condus Moldova în ultimii 20 de ani - Voronin, Plahotniuc, Șor și alții. Cert este că la toate astea s-a tras linie. Atunci când se schimbă puterea se șterg urmele. Chestiunea cu serverele de la vamă nu poate fi întâmplătoare, problema este că toți care au încălcat legea evident se tem și cât este perioada de tranziție sunt ocazii de a șterge urmele.

Toate aceste lucruri au fost lămurite prin vot de cetățeni pe 11 iulie 2021. Oamenii au spus clar că nu mai sunt de acord cu ceea ce a fost și că vor ceva cu adevărat conform standardelor din ziua de azi. Trebuie să fie descoperite schemele, să fie prezentate public, trebuie să fie confiscate averi, trebuie să se facă acea dreptate pe care oamenii o vor și o așteaptă”, a spus Chirtoacă.

Moderatorul emisiunii, Dumitru Mișin, a subliniat și despre faptul că mai multe personaje dau bir cu fugiții, deși atâta timp cât lucrurile erau sub o altă formă politică aceștia nu aveau astfel de planuri.

Aici a intervenit cu o replică analistul politic Corneliu Ciurea.

PAS a primit un mandat. Eu nu sunt de acord în totalitate cu acest mandat popular de dreptate. De ce nu sunt de acord? Deoarece mi se pare că să facem ca în Georgia sau în România ar fi excesiv, și acolo s-au comis abuzuri. Dar dacă PAS va lua își va lua în serios misiunea, ei vor fi obligați să meargă pe această cale. Din declarațiile lor, vor merge mai departe și-i vor pedepsi pe cei care au fost în spatele regimurile anterioare. Cred că va exista o rezistență destul de puternică, din partea celor plecați și celor rămași și cred că și ei au șanse. Trebuie dovezi clare ca să bagi un om la pușcărie”, a spus Corneliu Ciurea.

În context, Gheorghe Petic a menționat că cei care au slujit fostului regim astăzi bat pârtia spre partidul de guvernare.

Ei înțeleg că nu pot munci altfel, cinstit, din salarii, știind că au o sumedenie de schelete în dulap. Și ei încearcă prin anumite cunoștințe să-și bată cărarea către partidul de guvernare. S-au învățat să lucreze doar sub “krâșă” și protecție”, a spus Petic.

Spre finalul emisiunii, spiritele s-au încins în platou între Sergiu Tofilat și Ghenadie Cosovan, schimb de replici care s-a încheiat cu bătaie în direct.

Ghenadie Cosovan: "Domnule Tofilat, de ce nu vorbiți cum s-au privatizat conductele de gaz, Uzina Metalurgică, de eroii care au ieșit în vileag și sunt mari patrioți?"

Sergiu Tofilat: "Dar dvs, domnule Cosovan, nu vă este rușine pentru că ați servit regimul lui Plahotniuc, că în 2017 ați făcut mitinguri pentru susținerea sistemului mixt, că în iunie 2019 ați ieșit la miting în fața sediului PAS ca să preveniți coaliția împotriva lui Plahotniuc, special cq să îl țineți la putere? Ani de zile ați ros pantalonii pe la televiziunile lui Plahotniuc, sunteți complice la uzurparea puterii de stat."

Ghenadie Cosovan: „Tu nu ai să îmi închizi gura niciodată."

Sergiu Tofilat: "Dvs aveți probleme cu auzul."

Ghenadie Cosovan: "În perioada aceasta eu am divulgat schema de corupere a deputaților, când toți tăceau... Eu o să-ți dau una în bot amuș. Eu am apărat Patria și tu nu mă face „lepădătură”, „mudacule” ce ești."

Noutăţile partenerilor

comentarii: