image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Primăria Chișinău a interzis accesul în cimitire de Paștele Blajinilor, dar a permis organizarea marșului de 9 mai

Au interzis accesul în cimitirele din Chișinău de Paștele Blajinilor, dar au permis organizarea marșului cu drapele bicolore, în centrul capitalei, cu ocazia zilei de 9 Mai. Responsabilii de la Primăria Chișinău susțin că 9 Mai este sărbătoare națională și, în pofida pandemiei, municipalitatea nu poate interveni cu restricții în acest sens.

Contrar restricțiilor anti-COVID, socialiștii au chemat oamenii la manifestație în ziua de 9 Mai. Ei intenționează să organizeze un marș din Piața Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial „Eternitate”. Și comuniștii vor organiza o manifestație doar că într-o altă locație.

Oamenii sunt nedumeriți - nu înțeleg de ce le este restricționat accesul la morminte de Paștele Blajinilor, dar sunt chemați la parada de 9 Mai a partidelor de stânga.

Alții sunt însă de acord cu restricționarea accesului în cimitire și organizarea marșului de 9 mai.

Liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că de Paștele Blajinilor porțile cimitirelor din întreaga republică trebuie să fie deschise, inclusiv în Chișinău. De asemenea, Dodon a chemat cetățenii să participe la „marșul victoriei” care urmează a fi organizat în centrul capitalei.

Secretarul Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, Boris Gâlca, nu a putut explica situația duplicitară privind aplicarea restricțiilor în privința Baștelui Blajinilor și a zilei de 9 Mai.

„Este o manifestație la nivel național. În rest eu nu pot să mă expun pentru că nu ține de competența mea. Chișinăul este capitala Republicii Moldova, iar manifestațiile pe care le-ați nominalizat țin de evenimente naționale, iar eu nu pot să mă pronunț pe marginea lor”, a declarat Boris Gâlca.

Potrivit unei cereri înregistrate la Primăria Chișinău, numărul estimat de participanți la manifestația de 9 Mai este de 30 de mii de oameni. Anterior, PSRM critica intențiile președintelui Maia Sandu de a organiza alegeri parlamentare anticipate în pandemie, declarând că șeful statului va fi direct responsabil de creșterea numărului celor infectați.

comentarii: