image
Sursa foto: Jurnal.md

Unul dintre autorii schemei „Bahamas” de finanțare a PSRM divulgă, în premieră, detaliile finanțării ilicite (VIDEO)

Unul dintre autorii schemei Bahamas, prin care Partidul Socialiștilor și ex-președintele Igor Dodon au primit milioane de euro pentru campaniile electorale din 2015 și 2016 divulgă, în premieră, detaliile finanțării ilicite. În total ar fi vorba de 17 milioane de euro, care, prin diverse tertipuri financiare, au fost cheltuite în favoarea PSRM, prin intermediul unei firme offshore, care aparținea fostului deputat comunist al Dumei de Stat a Rusiei, Vaha Agaev. Socialiștii susțin că subiectul „Bahamas” este unul artificial.

„Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas”. Așa scria presa, în 2016, despre transferul unui milion și jumătate de euro, care cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale a intrat în contul companiei „Exclusiv Media”, fondată de deputatul socialist Cornelilu Furculiță. Ulterior, în baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, majoritatea deputați sau membri ai formațiunii politice. De-a lungul timpului, demnitari de stat și investigații de presă au dezvăluit că firma de pe care a fost efectuat transferul se numește „Westerby Limited” și îl are ca beneficiar final pe cecenul Vaha Agaev, un prosper om de afaceri în domeniul petrolier, deputat comunist în Duma de Stat a Rusiei. În 2020, Agaev a murit de Covid.

În prezent, fiul mai mare al acestuia, Bekhan, este deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea partidului de guvernare, „Rusia Unită”. Fiul mai mic, Batâr, se ocupă de gestionarea companiei petroliere. Jurnal TV a reușit să discute cu directorul adjunct al companiei de la acea vreme, care a confirmat, în premieră, că în spatele firmei offshore s-a aflat fostul șef a acestuia, Vaha Agaev. El susține că, în total, în contul „Westerby Limited”, au ajuns 17 milioane de euro. Din acești bani, cu aproximativ 10 milioane de euro, „Westerby Limited” a cumpărat, în 2015, licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV și dreptul la utilizarea mărcii ziarului rusesc „Argumentî i Factî”.

După încheierea tranzacției, „Westerby Limited” a transmis aceste bunuri companiei „Exclusiv Media”, susține Kheyman. Tranzacția a avut loc la Monaco, fiind operată de juristul Dmitrii Neliubin.

„Juristul Dmitrii Neliubin s-a ocupat de asta. El locuiește la Moscova, iar mai înainte a lucrat pentru Aeroflot. Pe urmă a fost angajat la noi anume pentru a efectua tranzacția. La o lună după încheierea acesteia, Nelibin s-a concediat. Erau încheiate contracte, iar semnarea lor avea loc la Monaco. Documentele le întocmeam pe numele domnului Neliubin, care zbura la Monaco pentru încheierea tranzacției. Eu semnam diurnele, dar și contractele propriu-zise treceau prin mine. Vedeam doar că plata a fost efectuată - înseamnă că banii au ajuns la destinatar”, a declarat omul de afaceri.

În afară de cei un milion și jumătate de euro, despre care a scris presa că au fost transferați în contul „Exclusiv Media”, iar apoi direcționați către sponsorii Partidului Socialiștilor, Kheyman susține că au mai fost efectuate și alte plăți, banii ajungând la persoane fizice. Din spusele lui Kheyman, este vorba de aceleași nume, care au ajuns în vizorul mass-media.

Kheyman mai susține că Vaha Agaev a fost curatorul lui Dodon la Moscova, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în Rusia.

„În virtutea funcției pe care o dețineam, urmăream aceste tranzacții. Până la alegerea sa în calitate de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost în vizită la Aagev. El venea la oficiu. La aceste întâlniri nu discutam despre finanțarea din Bahamas. Discuția se concentra pe teme legate de economie, dezvoltare. Ele aveau loc în formatul următor: Dodon, Vaha Abuevici și eu invitat în cabinet. Exista o înțelegere comună că într-adevăr vor avea loc tranzacțiile următoare. Dar aceste întrebări picante nu se decideau așa, stând față în față în cabinet. Când nu era încă președinte, Dodon venea la Moscova singur. După alegeri deja venea cu escortă, noi îl duceam la hotelul Inelul de aur”, a mai povestit Kheyman.

Contactat pentru o reacție, serviciul de presă al PSRM a negat acuzațiile.

„Domnul Igor Dodon nu are absolut nicio tangență cu această temă. Speculațiile în jurul temei Bahamas rămân a fi, din păcate, un subiect artificial preferat al unor actori politici sau din media care nu vor să se concentreze pe alte subiecte, cu adevărat importante, concrete și arzătoare din societate și economie. Pe tema Bahamas ne-am expus deja și nu avem nimic de adăugat, nici nu este nimic de adăugat”, a fost declarația serviciului de presă al PSRM.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, precum și fostul său subaltern, Roman Statnâi, cel care în 2018 a instrumentat un dosar în care Kheyman a petrecut aproape patru luni în izolatorul CNA, au declarat în repetate rânduri că acesta ar fi fost implicat în schema Bahamas. Am încercat să-i contactăm pe cei doi pentru a afla de ce Procuratura Anticorupție nu a întreprins acțiuni de urmărire penală în privința lui Kheyman în cadrul dosarului Bahamas, dar până la ora difuzării materialului nu au fost de găsit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: