image
Sursa foto: Mark Garlick // Science Photo Library

Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ

Agenția Spațială Europeană (ESA) va analiza viabilitatea unei ferme solare gigantice în spațiu. În cazul în care va fi aprobată, cercetătorii vor demara un studiu de trei ani pentru a stabili dacă o astfel de fermă ar fi posibilă, rentabilă și dacă ar putea transmite energie înapoi pe Pământ.

În cazul în care studiul va avea rezultate pozitive, ar putea fi prima dată când oficialii vor încerca să pună în practică acest plan îndrăzneț.

Inițiativa SOLARIS ar pune bazele unei posibile decizii de a începe dezvoltarea fermei în 2025, potrivit ESA. Un astfel de proiect ar urmări să abordeze limitările inerente ale energiei solare pe Pământ, cum ar fi faptul că energia nu poate fi produsă pe timp de noapte sau sub cerul înnorat, prin simpla transportare a celulelor solare deasupra atmosferei.

Acest lucru ar crește masiv eficiența celulelor, lumina solară fiind de aproximativ zece ori mai intensă în spațiu, și ar putea fi strategia necesară pentru a atinge angajamentul european Net Zero până în 2050, potrivit IFLScience, citat de Descoperă.ro.

Cum ar fi transformată energia celulelor fotovoltaice în energie electrică?

Folosim deja de zeci de ani panouri solare în spațiu, așa că nu este o idee inovatoare; partea dificilă constă în aducerea energiei înapoi pe Pământ.

Proiectul de referință și ideea de bază privind modul în care ESA ar face acest lucru este prin intermediul microundei de 2,45 gigahertzi. Energia ar fi preluată de la celulele fotovoltaice și transmisă prin microunde către stațiile de recepție de pe Pământ, numite „rectenne”, care ar transforma-o în energie electrică și ar alimenta rețeaua electrică.

Partea cea mai bună este că, odată ce stația electrică este funcțională, ținta nu trebuie să fie neapărat Pământul; atunci când oamenii vor ajunge la colonizarea Lunii, energia ar putea fi trimisă și acolo.

Proiectul SOLARIS ar clasa Europa „în cursa internațională pentru soluții energetice ecologice scalabile”

Realizarea proiectului SOLARIS ar consolida Europa ca „jucător cheie – și potențial lider – în cursa internațională pentru soluții energetice ecologice scalabile”, a transmis ESA.

Unele probleme rămân încă nerezolvate. În momentul de față, atât satelitul, cât și stațiile de recepție ar trebui să fie foarte, foarte mari. Totodată, costul mai multor lansări de rachete pentru a construi ceva care cântărește mii de tone pe orbită ar fi astronomic. Cu toate acestea, ar putea fi totuși semnificativ mai ieftin decât soluțiile actuale pentru același nivel de producție de energie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: