image
Sursa foto: Profimedia

Erupția vulcanului Tonga a fost confirmată ca cea mai mare explozie înregistrată vreodată în atmosferă

Erupția vulcanului Tonga din ianuarie a fost confirmată ca fiind cea mai mare explozie înregistrată vreodată în atmosferă cu ajutorul instrumentelor moderne. A fost mult mai mare decât orice eveniment vulcanic din secolul XX sau decât orice test cu bombă atomică efectuat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Evaluarea apare într-o pereche de lucrări științifice publicate în revista Science, care au analizat toate datele. Din istoria recentă, este posibil ca doar erupția Krakatoa din 1883 să fi rivalizat cu perturbarea atmosferică produsă.

Se crede că acel eveniment catastrofal din Indonezia a făcut peste 30.000 de victime. Din fericire, erupția climaterică din 15 ianuarie a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (HTHH) din sudul Pacificului s-a soldat cu foarte puțini morți, chiar dacă a produs și ea tsunami de mari dimensiuni.

„Tonga a fost un eveniment cu adevărat global, așa cum a fost Krakatau, dar acum avem toate aceste sisteme de observare geofizică și ele au înregistrat ceva care a fost cu adevărat fără precedent în datele moderne”, a declarat pentru BBC News Dr. Robin Matoza, de la Universitatea din California, Santa Barbara. El este autorul principal al uneia dintre lucrări.

Explozia vulcanului Tonga a produs mai multe tipuri de unde de presiune atmosferică care s-au propagat pe distanțe mari. În gama de frecvențe audibile, persoane aflate la 10.000 km distanță, în Alaska, au raportat că au auzit bubuituri repetate provocate de erupție.

Rețeaua globală de detectoare instituită pentru a monitoriza respectarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare a detectat semnalul infrasonic. Infrasunetele au frecvențe care se situează chiar sub nivelul de audibilitate al oamenilor.

Datele rețelei au indicat că explozia vulcanului Tonga a produs o undă de presiune atmosferică comparabilă cu cea produsă de cea mai mare explozie nucleară din toate timpurile – bomba Tsar detonată de sovietici în 1961 – dar care a durat de patru ori mai mult.

comentarii: