image
Sursa foto: rcinet.ca

Ce preț ar putea plăti RM pentru gazul livrat prin ruta alternativă transbalcanică; Ceban: La sigur va fi mai mare

Prețul pentru gazul livrat Republicii Moldova prin ruta alternativă transbalcanică va fi anunțat de Ucraina abia în ianuarie sau februarie, afirmă directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Reversul sau fluxul invers pe culoarul transbalcanic este considerat prima și principala opțiune alternativă de furnizare a gazelor naturale pentru aprovizionarea Republicii Moldova în perioada de iarnă a anului 2020, în cazul în care nu va exista un acord de tranzit gaze între Federația Rusă și Ucraina.

„Până la 24 decembrie, regulatorul ucrainean trebuie să publice tariful de intrare în Ucraina și ieșire din Ucraina. Aceste tarife încă nu au fost aprobate. Acum suntem în discuții. Am considerat că aceste tarife sunt exagerat de mari. Vom vedea care va fi decizia finală a regulatorului din Ucraina. Cred că vom avea această informație în ianuarie-februarie. Evident că vom găsi soluții deja pe intern cu regulatorul nostru”, a adăugat Vadim Ceban.

În ceea ce ține de contractul de furnizare a gazelor naturale semnat dintre Gazprom și Moldovagaz, acesta va fi prelungit cu trei ani.

„Săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare vom semna contractele de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom. Vom semna prelungirea pentru următorii trei ani. Țara va avea resurse de gaze, furnizorul principal nu se schimbă. În contracte vom indica și posibilitatea de prelevare a gazelor din diferite puncte. Dacă anterior prelevarea avea loc la hotarul dintre RM și Ucraina, acum discutăm despre prelevarea în alte puncte. Vom avea posibiitatea de prelevare a gazelor inclusiv la hotarul dintre Ucraina și Rusia. Al doilea - noi am lucrat intensiv pe coridorul transbalcanic și am discutat despre prelevarea gazelor la hotarul dintre Ucraina și România”, a menționat Ceban.

Șeful Moldovagaz a dat asigurări că prețul pentru consumatorii finali nu se va schimba, întrucât se mizează pe o scădere a prețului de achiziție.

„Nu vor fi schimbări esențiale în cadrul acestui contract. Va rămâne aceeași formulă prin care se stabiliește prețul de achiziție a gazului. Această formulă va determina prețul trimestrial. Preventiv, pentru anul viitor prețul mediu va fi de circa 173 - 175 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, și aici este o mențiune importantă, fără puterea calorifică. Posibil vor fi câteva ajustări, câțiva dolari la mia de metri cubi”, a precizat Vadim Ceban.

În ceea ce ține de semnarea acordurilor tehnice cu Ucraina, Ceban spune că toate aspectele tehnice au fost coordonate cu partea ucraineană, iar în perioada imediat următoare acestea vor fi semnate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: