image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu // Jurnal.md

Viorica Dumbrăveanu: La Spitalul „Toma Ciorbă” sunt pregătite circa 20 de paturi în caz de infectare cu noul coronavirus

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, chemată la audieri în Parlamentul RM pentru a oferi informații despre gradul de pregătire a instituțiilor medicale din țară în caz de apariția noului coronavirus, a venit cu un raport în fața deputaților. Potrivit acesteia, la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt deja pregătite circa 20 de paturi pentru izolarea persoanelor în caz de infectare cu coronavirus.

Viorica Dumbrăveanu a declarat: „Ca punct de referință este spitalul Toma Ciorbă, unde 20 de paturi sunt pregătite special pentru izolarea persoanelor în caz de coronavirus. Totodată, am identificat un număr de paturi în alte spitale, de exemplu Clinica nr.2 a Ministerului Sănătății pentru adulți. Va fi posibilă izolarea și la maternitatea nr.2”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

O problemă reprezintă măsurile de siguranță întreprinse la zonele de frontiere terestre, unde termoscanerele lipsesc. Dumbrăveanu susține că la frontiere au fost amenajate birouri care vor avea drept statut de izolatoare. De menționat că cetățenii care se întorc în țară prin frontiera terestră le este măsurată doar temperatura.

Aceasta a vorbit și despre scumpirea măștilor de protecție în farmaciile din țară, a căror prețuri a crescut de șapte ori. Potrivit ministrului, adaosul comercial la măștile de protecție și dezinfectante a fost plafonat cu circa 20%.

Despre asigurarea cu produse, Dumbrăveanu a declarat că stocurile cu medicamentele necesare pentru cazurile de gripă sunt dotate 96.6%, care trebuie să ajungă pentru un termen de 60 de zile.

Totodată, potrivit informațiilor, OMS va oferi Republicii Moldova echipamentele speciale de protecție, pentru medici.

Până în prezent, din cele 680 de teste pentru depistarea infecției de coronavirus, existente în Republica Moldova, au fost utilizate două în cazul suspectării unor persoane. Rezultatul acestora a fost negativ.

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul țării nu au fost depistate cazuri suspecte de noul coronavirus.

Noutăţile partenerilor

comentarii: