image
Sursa foto: AFP

Incendiile de la Cernobâl, periculos de aproape de centrala nucleară: Fumul radioactiv ar putea afecta și Republica Moldova

Incendiile de vegetație de la Cernobâl ar putea fi mai periculoase decât se credea, pentru că se apropie din ce în ce mai mult de centrala nucleară.

Incendiile din Ucraina au pornit pe 3 aprilie, însă nu sunt încă controlate și au ajuns foarte aproape de centrala nucleară și un loc de depozitare de deșeuri radioactive. Focul a ajuns deja în localitaeta Pripyat, aflată la aproximativ doi kilometri de cele două. Peste 300 de popmpieri lucrează încă la stingerea incendiilor.

Potrivit publicației britanice Express, mai multe state europene sunt vulnerabile, în special țările din zonă, precum Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Șeful unei agenții de turism care organizează tururi la Cernobâl spune că autoritățile încearcă să ascundă severitatea incendiilor. De asemenea, potrivit lui Egor Firsov, șeful serviciului de inspecție ecologică din statul ucrainean, nivelul de radiații din zonă este mai mare decât în mod obișnuit în centrul incendiului. Într-o postare pe Facebook, acesta a anunțat că radiațiile sunt de 16 ori mai mari.

Imaginile surprinse de sateliții NASA arată cât s-a extins deja fumul radioactiv.

NASA Earth ObservatoryNASA Earth Observatory

Incendiile de la Cernobâl ar putea afecta mai multe state

Oamenii de știință și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la potențiala răspândire a radiațiilor prin fum. Fumul poate transporta particule radioactive pe distanțe lungi.

Solurile și pădurile din zona de excludere, care se întinde pe aproximativ 2.600 de kilometri pătrați, au fost contaminate în 1986, în accidentul nuclear de la Cernobâl. Incendiile din zona de excludere nu sunt neobișnuite, dar severitatea și intensitatea incendiilor au crescut de-a lungul anilor, pe măsură ce mai multe păduri și pajiști s-au recuperat, spune NASA Earth Observatory.

Cercetările au arătat, de asemenea, că incendiile din zonele puternic contaminate răscolesc cenușa radioactivă rămasă după explozie. Astfel, elemente radioactive pot să ajungă în norii de fum, care sunt apoi transportate pe distanțe lungi. Nu e exclus ca acestea să ajungă și în Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: