image
Sursa foto: jurnal.md

Momentul zero al unui nou val: Cele două tulpini care au generat o versiune hibrid a virusului

Bette Korber, cercetător la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico, a descoperit ceea ce el caracterizează drept dovezi „destul de clare” ale unei versiuni hibride puternic mutante ale COVID-19, care a rezultat din două variante care combină genomul lor.

Versiunea hibridă „puternic mutantă”, relatează New Scientist, a rezultat din genomurile variantei B117, o versiune extrem de transmisibilă care a provenit din Marea Britanie, combinată cu o mutație descoperită pentru prima dată în California, numită B1429.

Dacă va fi confirmată, tulpina ar putea fi primul hibrid – altfel cunoscut sub numele de „recombinant” – al virusului SARS-CoV-2 care a fost descoperit în timpul acestei pandemii, scrie playtech.ro.

Recombinantele sunt, de fapt, destul de frecvente în rândul altor coronavirusuri datorită enzimelor care au combinat diferite elemente ale fiecărui genom, creând astfel hibrizi, explică New Scientist. De fapt, oamenii de știință cred că virusul SARS-CoV-2 ar fi putut proveni dintr-o recombinare inițială a virusurilor existente.

Nu este clar dacă noul hibrid descoperit este mai periculos pentru oameni decât alte variante. Există totuși șansa ca recombinările ulterioare să reprezinte o amenințare mai mare în viitor.

În timp ce Korber nu a putut exclude faptul că noul hibrid poate fi transmis de la om la om, încă nu există dovezi că ar avea această capacitate.

Deci, ce ar putea cauza această apariție a recombinărilor? Cu un număr suficient de cazuri de COVID-19, există o șansă mai mare ca indivizii să fie infectați cu mai mult de o variantă a virusului. Acest process este cunoscut sub numele de co-infecție, care duce la fuzionarea diferitelor genomi.

Ca o imagine de ansamblu, este un semn clar că pandemia continuă să evolueze, atât la propriu, cât și la figurat și că nimic nu ar trebui să ne surprindă în viitor. De aceea, ar trebui să fim pregătiți pentru orice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: