image
Sursa foto: aap.gov.md

Academia de Administrare Publică, despre reforma învățământului superior: Conceptul de fuzionare este crud și neargumentat

După Universitatea Agrară din Moldova și Universitatea din Tiraspol, și Academia de Administrare Publică se pronunță în legătura cu reforma din învățământul superior, anunțată luni, 27 iunie, de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, prin care s-a propus fuzionarea a patru universități din țară, astfel încât, numărul instituțiiilor de învățământ ar urma să ajungă de la 15 la 11.

Academia de Administrare Publică este o altă intituție de învățământ care se arată a fi împotriva schimbărilor din sitemul universitar, anunțate de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova. Instituția a venit cu reacție, adresând autorităților o scrisoare deschisă prin care își exprimă dezacordul cu noua refromă din învățământ.

„Prin prezenta, noi, angajații Academiei de Administrare Publică, ne exprimăm dezacordul total cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida Academia de Administrare Publică. Orice reformă presupune o transformare, care are drept scop obținerea unui progres. În orice altă interpretare, schimbările operate reprezintă acțiuni inutile și ineficiente, care pot genera daune și prejudicii ireparabile. Reforma învățământului superior este necesară, așteptată și, noi, susținem acest proces. Important este - ce facem și cum facem. Or, aici lucrurile se complică”, se arată în scrisoare semnată de instituție.

Academia de Administrare Publică se declară a fi împotriva conceptului de fuzionare a universităților, amintind despre valoare istorică și didactică pe care fiecare instituție o poartă, întrebându-se în mod retoric cine și dacă are dreptul de a anula această parte de istorie.

„Conceptul prezentat de fuzionare a unor instituții de învățământ superior este crud, neargumentat, lipsit de viziune și consecvență. O astfel de abordare va șterge ,,cu buretele de la tablă” nu doar entități, dar și istoria țării, parte componentă a căreia sunt multe dintre instituțiile de învățământ și cercetare vizate. Academia de Administrare Publică, la 1993, a fost concepută ca un simbol și un atribut al fondării, afirmării și proliferării statului la acea perioadă, de rând cu cele mai importante acțiuni și acte juridice care proclamau suveranitatea și independența. Putem, noi, face abstracție de această istorie, dar, cel mai important, avem noi dreptul să atentăm la ea?”, mai adaugă autorii scrisorii.

Totuși, reprezentanții Academiei de Administrare Publică nu se împotrivesc unei reforme în învățământ, care să vizeze inclusiv universitățile, însă spun că aceasta nu ar trebui să se limiteze la conceptul propus de inițiatorii reformei, ci să fie mult mai largă și să includă chiar și consultări cu reprezentanții instituțiilor de învățământ superior care vor fi afectate în mod direct de efectele deciziilor autorităților competente.

„Pentru a evita greșelile și a preveni potențialele efecte negative asupra sistemului educațional din Republica Moldova, reforma trebuia larg consultată cu părțile interesate. Administrațiile instituțiilor vizate în acest proces ,,de reformă”, colectivele didactice și de cercetare, societatea civilă – toate trebuiau atrase în elaborarea și promovarea unei reforme autentice a sistemului educațional, care să producă efecte utile și să genereze progres. În maniera și varianta propusă acest lucru va fi imposibil de realizat. Academia de Administrare Publică trebuie modernizată, dar nu lichidată. Vă îndemnăm să țineți cont de argumentele noastre și să nu desconsiderați breasla profesioniștilor din sistemul educațional din Republica Moldova. Împreună și conjugat putem face reforme și contribui la dezvoltarea țării noastre”, conchide instituția spre final.

Noutăţile partenerilor

comentarii: