image
Sursa foto: jurnal.md

Documentul care demonstrează că Plahotniuc e și Novak; „Dodon știa de mult timp despre clubul celor cu dublă identitate”

Președintele Igor Dodon a știut de mai mult timp despre faptul că mai multe persoane din Republica Moldova dețin dublă identitate, afirmă deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, fost președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Moțpan a publicat astăzi copiile fișelor personale de la Agenția Servicii Publice pentru cetățenii Novak Vladislav Vladimir, tot el Vladimir Plahotniuc, și Reznic Alexandr Mihail, care ar fi a doua identitate a milionarului Vaja Jhashi.

„Dodon devine curajos și rostește numele celor cu numele dublă cetățenie doar după ce acestea apar în presă. Așa a procedat în cazul lui Plahotniuc, Iaralov și Vaja Jhashi. Dodon face aceste declarații abia acum despre existența acestui club select cu dublă identitate deși cunoștea de foarte mult timp despre aceste persoane”, a declarat Chiril Moțpan.

Fostul președinte al Comisiei securitate națională afirmă că l-a informat personal printr-o scrisoare expediată pe 1 iulie 2019

„L-am informat printr-o scrisoare secretă cu titlul personal despre anumite ilegalități care se întâmplau în țară. L-am informat inclusiv despre faptul că Plahotniuc și Iaralov ar deține dublă identitate”, a precizat Moțpan.

Totodată, acesta afirmă că l-a informat atunci pe șeful statului și despre faptul că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost ajutați la traversarea frontierei de către patronul Șheriff, Victor Gușan.

Chiril Moțpan a cerut organelor de drept să investigheze în ce măsură persoanele care au beneficiar de dublă identitate au încălcat legislația, cine stă în spatele acestor decizii de eliberare a pașapoartelor și informarea în termen restrânși a opiniei publice pe acest subiect.

Precizăm că, astăzi, Chiril Moțpan a dezvăluit și numele celei de-a patra persoane care ar fi avut dublă identitate. Este vorba de fostul premier Chiril Gaburici, care și-ar fi schimbat patronimicul după ce, în 2011, a fost anunțat în urmărire de Federația Rusă în baza unui dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat și uz de acte false.

jurnal.mddublă identitate
jurnal.mddublă identitate

Informațiile despre duble identități au răbufnit la Chișinău în decembrie 2019, când s-a aflat că Vladimir Plahotniuc deține identitate dublă. În cel de-al doilea pașaport acesta are numele Novak Vladislav Vladimir. Plahotniuc s-a ales cu un pașaport în care figurează cu alt nume în vara anului 2018, iar la perfectarea acestuia ar fi contribuit conducerea Serviciului de Informații și Securitate, în persoana lui Alexandru Botnari, om din anturajul fostului președinte al democraților.

Aceste dezvăluiri au fost făcute tot la Jurnal TV și tot de deputatul Chiril Moțpan, care atunci era președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Ulterior, a ieșit la iveală că ar fi vorba de cel puțin trei persoane care ar fi obținut ilegal duble identități în RM. Zilele trecute s-a aflat că ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov ar fi Serghei Haikin.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: