image
Sursa foto: Profimedia Images

Fostul ministru de externe austriac, care a dansat cu Putin, a primit o funcție în compania rusească de stat Rosneft

Un fost ministru austriac de externe care a dansat cu președintele rus Vladimir Putin a fost votat în consiliul de administrație al celei mai mari companii petroliere din Rusia. Karin Kneissl, care a ocupat funcția de ministru de externe al Austriei în perioada 2017-2019, se va alătura consiliului de administrație al statului Rosneft, a declarat compania miercuri, potrivit The Moscow Times, citat de Digi24.

Kneissl a făcut furori în toată Europa în august 2018, când l-a invitat pe Putin la nuntă și a dansat cu președintele rus la doar câteva luni după ce UE a expulzat zeci de diplomați ruși și mai multe țări au întrerupt întâlnirile la nivel înalt în urma otrăvirii cu novicioc a lui Serghei Skripal în Marea Britanie.

Numirea ei a fost confirmată de un vot al acționarilor Rosneft la adunarea generală anuală a companiei, marți, după ce a fost nominalizată pentru această funcție în martie.

Compania Rosneft, care este controlată majoritar de guvernul rus, reprezintă aproximativ o treime din extracția lucrativă de petrol a țării. Șeful Igor Sechin este un aliat apropiat al lui Putin și este văzut ca una dintre cele mai influente figuri ale Rusiei.

Kneissl devine al doilea fost ministru al unui guvern european care intră în consiliul de administrație al Rosneft, alăturându-se fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care este, de asemenea, președintele controversatei inițiative Nord Stream 2 a Gazprom.

Rosneft a înregistrat profituri de 2 miliarde de dolari în 2020 - în scădere cu 80% față de nivelurile pre-pandemice - întrucât a redus producția ca parte a pactului Rusiei cu Arabia Saudită de susținere a prețurilor petrolului pe tot parcursul pandemiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: