image
Sursa foto: doxologia.ro

Ce spune Ministerul Sănătății despre cazul medicilor acuzați că ar fi SIMULAT o operație pe creier

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări referitor la cazul în care o echipă de medici din Republica Moldova sunt acuzați că ar fi simulat o operație pe creier la un copil de doi ani.

Astfel, conform concluziilor comisiei, pacienta a fost internată în secția de Neurochirurgie a Institutului Mamei și Copilului în luna noiembrie 2017, cu diagnoza de astrocitom pilocitar de emisferă cerebeloasă, hidrocefalie secundară.

În mod planic a fost efectuată intervenția chirurgicală de craniotomie decompresivă suboccipitală, evacuarea conținutului chistului tumoral și rezecția parțială a sectorului solid tumoral.

În perioada postoperatorie starea pacientei a fost cu dinamică pozitivă.

După câteva luni, a fost efectuată investigație de rezonanță magnetică de control care a determinat creșterea tumorală. Pacienta a fost consultată de echipa de medici care a operat-o și a fost propusă a doua etapă de tratament operator.

Părinții, însă, au refuzat internarea și au plecat de sine stătător la o clinică privată din România, unde a fost efectuată intervenția chirurgicală.

Comisia Ministerului a telefonat mama pacientei, care a refuzat să se prezinte la ședința organizată în comun cu echipa de medici care a operat pacienta și de a prezenta actele medicale și investigațiile paraclinice.

Aceasta a menționat că nu cunoaște despre petiția depusă online și că nu are nici o atribuție cu aceasta. Totodată, mama a subliniat că nu are pretenții la calitatea asistenței medicale acordată fiicei sale.

În acelaș context, persoana care a postat pe rețeaua de socializare mesajul de sensiblizare pe acest caz a refuzat categoric să ofere detalii.

Respectiv, ministerul a executat acțiuni de anchetă internă pentru a identifica pacienta și a depista detaliile asupra cazului raportat.

Comisia mai menționează că, indicații pentru efectuarea tratamentului chirurgical în România nu au fost făcute, această intervenție fiind posibilă în țara noastră.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că va conlucra cu autoritățile competente de anchetă pentru definitivarea cazului și prezentarea concluziilor finale la presupusele acuzații aduse echipei de medici.

Reamintim că acest caz a fost scos la iveală pe data de 13 martie de către o apropiată a familiei. Elena Druță a scris atunci că medicii moldoveni ar fi luat bani de la părinții copilei și s-ar fi prefăcut că au operat-o pe micuță. Operația ar fi durat șase ore, în rezultatul căreia micuța s-a ales cu o bucată de scalp extirpată și care nu a mai fost pusă la loc.

La scurt timp, pacienta a fost operată cu succes în România.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: