image
Sursa foto: jurnal.md

Un număr impunător de medici ar intenționa să-și dea demisia; Reacția Ministerului Sănătății

Mai mulți medici sunt la un pas de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale. Cel puțin asta susține Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care spune că a primit asemenea informații săptămâna curentă de la reprezentanți ai mai multor instituții medico-sanitare publice din țară.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății califică informațiile difuzate de ombudsman drept eronate și dă asigurări că instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical.

Într-un demers către premierul Ion Chicu, Avocatul Poporului spune că asemenea informații au parvenit nu doar din instituțiile medico-sanitare publice, care asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți.

„Există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia, iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept. Or, în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară”, afirmă Avocatul Poporului.

În context, Mihail Cotorobai îi cere premierului Ion Chicu, în calitatea sa de președinte al Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de instituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

„Anume riscul major de îmbolnăvire și lipsa condițiilor adecvate de muncă motivează refuzul multor lucrători de a activa, ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului și calității serviciilor medicale acordate pacienților. Măsurile recomandate sunt imperios necesare atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât și în vederea asigurării securității angajaților sistemului sănătății care sunt puși în risc major de îmbolnăvire din cauza condițiilor neconforme de muncă”, afirmă ombudsmanul.

Reacția Ministerului Sănătății nu s-a lăsat așteptată. „Pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, am solicitat detalii avocatului poporului ca să putem interveni imediat, dacă este cazul. Ni s-a spus că informația a fost obținută de la persoane anonime și s-au indicat două unități spitalicești, care în realitate dispun de echipamentul necesar și conducea acestora nu au venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente”, precizează Ministerul.

„Instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical. La fel, conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății, medicii sunt instruiți în continuu privind managementul cazurilor confirmate cu COVID-19”, se mai spune în declarație.

Ministerul Sănătății mai dă asigurări că toate spitalele sunt asigurate cu echipamente speciale speciale necesare, iar dacă la vreo instituție se epuizează stocul, managerul anunță imediat Ministerul și se intervine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: