image
Sursa foto: Instagram

De ce fug sportivii iranieni din țară: ”Te băgăm într-un sac și dispari de tot!”

Handbalista Shaghayegh Bapiri (30 de ani) este cel mai nou nume de pe lista sportivilor din Iran care au cerut azil politic în altă țară, pentru a scăpa de regimul terifiant din statul islamic în care s-au născut.

Interul dreapta al naționalei de handbal feminin din Iran a explicat cu lux de amănunte ce a determinat-o să rămână în Spania după Campionatul Mondial. Shaghayegh Bapiri a făcut o serie de dezvăluiri cutremurătoare, în special despre abuzurile la care sunt supuse femeile în țara sa, dar și în legătură cu măsurile exagerate ale Federației Iraniene de Handbal.

Se pare că Bapiri este doar un alt nume de pe lista sportivilor din Iran care au așteptat o competiție internațională pentru a cere azil politic și a se stabili într-o altă țară, care cuprinde nu mai puțin de 60 de persoane, începând cu anul 1979.

În contextul cazului lui Shaghayegh Bapiri, Omid Ahmadi-Safa (29 de ani), un pugilist iranian care s-a stabilit de curând în Italia, a făcut relatat ororile prin care trec sportivii din Iran, ce-i face să vrea cu disperare să părăsească țara natală și cum sunt amenințați după ce au făcut acest pas.

”În Italia, am făcut o poză cu un sportiv israelian. Eu nici nu ştiam ce naţionalitate are tipul respectiv. Din prietenie, m-am fotografiat cu el. De aici, a ieşit un scandal uriaş. Când am văzut că sunt certat, i-am spus şefului delegaţiei că, decât să se lege de astfel de lucruri, mai bine îmi plăteşte prima pentru rezultatele obţinute.

Moment în care, efectiv, a trecut la jigniri la adresa mea. Şi ameninţări! Mi-a transmis textual: `Când ne vom întoarce în Iran, te băgăm într-un sac şi dispari de tot! Să vezi prime atunci! Te vom distruge!`.

Regimul de la Teheran nici nu vrea sportivi! Vrea nişte dependenţi de droguri. Noi eram invizibili în ţară. Sporturile de contact nici nu erau televizate. Când nu eşti mediatizat, eşti ocolit şi de sponsori. Şi din ce să trăieşti?

Mergeţi în orice supermarket din Iran. Să vedeţi dacă vi se dă ceva gratis, în contul medaliilor câştigate. Noi n-aveam prime, n-aveam nimic. Eu îmi plăteam singur cheltuielile de pregătire”, a declarat pugilistul Omid Ahmadi-Safa, pentru o publicație iraniană.

”Şeful delegaţiei mi-a transmis că are el un om în Italia căruia îi dă trei milioane de dolari ca să mă ducă înapoi în Iran. Când m-am conectat la internet, am aflat că îmi ameninţaseră şi familia. Sunt tot felul de restricţii ridicole. N-ai voie să publici nimic pe reţelele de socializare, când eşti în afara ţării, în vreo competiţie. Apoi, pentru că Iranul nu recunoaşte Israelul, ca stat, n-ai voie să intri în ring cu sportivii din această ţară.

Iar dacă ai ghinionul să ai un rival israelian puternic în categoria ta, atunci de câte ori ajungi faţă în faţă cu el, trebuie să te dai lovit. În Iran, ca sportiv, mi-au distrus orice vis pe care îl aveam. În loc să fiu respectat, am primit numai jigniri. Şi nici nu sunt primul sportiv care a fost forţat să plece din ţara lui. Practic, ne dau afară! Singura soluţie, ca să reuşeşti, e să faci parte din sistem“, a adăugat Ahmadi-Safa.

După ce presa de stat a încercat să mușamalizeze cazul lui Shaghayegh Bapiri, a apărut și prima reacție oficială din Iran. Alireza Pakdel, președintele Federației Iraniene de Handbal, a avut o declarație cel puțin bizară. "Din cauza gestului lui Bapiri, toate sportivele din Iran sunt acum în pericol să nu mai fie lăsate la competiții internaționale", a spus acesta, potrivit voanews.com.

Practic, șeful handbalului iranian a făcut-o chiar pe handbalistă responsabilă. El a negat dezvăluirile lui Shaghayegh Bapiri, care a spus că a fost victima abuzurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: