image
Sursa foto: Guliver / Getty Images

Epidemia HIV în Republica Moldova este una concentrată: Câte persoane sunt infectate

Epidemia HIV în Republica Moldova este una concentrată, notează specialiștii. Estimativ, 14.500 de persoane trăiesc cu HIV în țara noastră. Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a informat că anul „COVID-19” a acutizat mai multe probleme interne, inclusiv problema HIV/SIDA. „Deși numărul cazurilor este în descreștere, totuși de la începutul anului curent s-au înregistrat peste 900 de cazuri de infectare, fapt care demonstrează necesitatea acordării unei atenții mai mari și depunerii în continuare a eforturilor conjugate pentru prevenirea și controlul epidemiei, pentru tratamentul adecvat al persoanelor infectate cu HIV/SIDA”, a spus deputatul.

Prevalenţa HIV în rândul populaţiei generale este de 0,2%. În grupurile cu risc sporit de infectare, precum consumatorii de drog intravenos sau bărbaţii care practică sexul cu alţi bărbaţi, prevalenţa HIV constituie 11,4 %. În rândul deţinuţilor, care la fel este un grup cu risc sporit de infectare, prevalența este de 3,7%.

Datele au fost prezentate de Iurie Climaşevchi, coordonator al Programului Naţional de prevenire şi control a infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală, în cadrul unei mese rotunde organizată de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, care este marcată la 1 decembrie.

Potrivit lui Iurie Climaşevchi, scopul Programului este minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi a infecţiilor cu transmitere sexuală, în special, în grupurile cu risc sporit de infectare, precum şi scăderea mortalităţii asociate cu HIV. Acesta a punctat printre activităţile de prevenire, realizate în cadrul programului, monitorizarea în timp real a serviciilor de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare, prin intermediul sistemului informaţional, şi preluarea treptată de către CNAM a finanţării serviciilor de prevenire din sursele Fondului de Profilaxie.

Irina Barbâroş, şefă a Direcţiei Medicale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a precizat că în penitenciare se oferă servicii de informare, educare şi comunicare, consiliere şi testare HIV, tratament, îngrijire şi suport. De asemenea, sunt implementate servicii de prevenire, diagnostic, tratament al tuberculozei, programe de schimb de seringi şi ace, distribuire de prezervative. Toate acestea vin să reducă riscul de infectare cu HIV/SIDA sau alte infecţii cu transmitere sexuală.

Masa rotundă „Sustenabilitatea răspunsului național HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului” a avut loc în cadrul campaniei naționale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV”, prilejuite de Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA.14.500 de persoane trăiesc cu HIV în Republica Moldova. Numărul oficial este de 9 386 de persoane, conform situației la 1 ianuarie 2020.  6 690 de persoane se află în terapie antiretrovirală, scrie IPN.

Noutăţile partenerilor

comentarii: