image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Precizările PA despre dosarul primăriei Durlești: Vasile Costiuc și alte două persoane, reținute pentru 72 de ore

UPDATE 12:56 // A treia persoană reținută în dosarul Primăriei Durlești urmează să fie adusă la CNA pentru audieri.

UPDATE 11:11 // În rezultatul perchezițiilor efectuate miercuri dimineață, 12 ianuarie, de către procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în dosarul primăriei Durlești, au fost reținute trei persoane.

Știrea inițială: Ofițerii CNA și procurorii anticorupție i-au reținut pentru 72 de ore pe liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, dar și pe Veaceslav Nedelea, fost deputat și consilier municipal PDM, după ce au descins în această dimineață cu percheziții la domicilile acestora.

Pe pagina de Facebook a partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc a publicat un live în care apar procurorii și ofițerii CNA la el acasă.

Vasile Costiuc a fost reținut pentru 72 de ore.

Potrivit CNA, perchezițiile sunt desfășurate în legătură cu dosarul primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar cei care ar fi participat la această schemă ar fi avut parte de remunerări financiare.

Tot asăzi, în același dosar, a fost reținut și Veaceslacv Nedelea, fost deputat și consilier municipal PDM.

Conform CNA, mascații au efectuat acțiuni de urmărire penală la patru adrese din raza municipiului Chișinău la persoane care au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați ai fostului primar.

ARBI a primit delegații pentru identificarea și urmărirea bunurilor figuranților principali

Amintim că recent, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

La finele anului trecut, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești, inclusiv fiica ex-primarului,  au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Funcționarii ar fi eliberat, în mod fraudulos, titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru mai multe loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești.

Ulterior, beneficiarii fictivi ai acestor terenuri se prezentau la notar, unde semnau procuri generale, care îi împuterniceau pe primar și pe fiica acestuia să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 7 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar. Este vorba despre fostul primar și fiica acestuia.

Investigațiile în acest caz continuă.

comentarii: