image
Sursa foto: fea.md

Cazul Damir: Cererea de recuzare a doi judecători, admisă; Avocații finului lui Plahotniuc spun că se fac presiuni

Curtea de Apel Chișinău a admis cererea acuzatorului de la PCCOCS privind recuzarea judecătorilor Ghenadie Morozan și Maria Negru și înlăturarea lor de la examinarea dosarului privind arestarea lui Dorin Damir, finul lui Vladimir Plahotniuc. Ulterior, un nou complet de judecători va examina contestațiile depuse de către avocații lui Damir, împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău.

„Demersurile de recuzare înaintate de către procurorul PCCOCS Dumitru Raileanu pe numele judecătorilor Ghenadie Morozan și Maria Negru de la examinarea recursului declarat de către avocații Tabarcea Iurie și Alexandru Levinschi în interesele învinuitului Dorin Damir se admit. Încheierea nu este susceptibilă de a fi atacată. Ședința se declară închisă”, a fost decizia instanței.

Procurorul a depus cererea de recuzare deoarece judecătorii care urmau să examineze contestația s-ar afla în conflict de interese cu Damir. Este vorba de judecătorul Ghenadie Morozan, al cărui frate este cumnatul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, iar judecătoarea Maria Negru, este sora unuia dintre avocații lui Plahotniuc.

„Este o decizie legală și scoate toate dubiile referitor la componența completului care urmează să examineze recursurile apărătorilor. Urmează deja chestiunile tehnice ce ține de repartizare și asigurarea unui nou complet”, afirmă procurorul.

Avocatul lui Dorin Damir, Alexandru Levinschi, crede că asupra Curții de Apel se fac presiuni.

„Noi nu am obiectat la recuzarea înaintată și am declarat instanței că lăsăm la îndemâna și discreția ei. Unica la ce am obiectat sunt motivele și felul în care au fost expuse de către procuror. Ca poziție am lăsat să decidă instanța, pentru că se fac presiuni asupra întregii curți. Sunt mesaje cu caracter manipulator, iar dacă urmărim presă o sa vedem și aluzii la careva sume de bani. Niște declarații aberante”, a declarat avocatul.

Președintele FEA, Dorin Damir, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector de la Poliția de Frontieră au fost reținuți pe 5 iulie, după ce procurorii au descins la domiciliile, în birourile și mașinile acestora. Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiune: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Acum șapte zile, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersurile PCCOCS și toți trei au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: