image
Sursa foto: jurnal.md

Schimb acid de replici între Moțpan și Jizdan: „Polițiștii mințeau în instanță, având microfoane sub haină”

Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan i-a solicitat adjunctului procurorului general, Ruslan Popov, să-i prezinte o informație despre câteva persoane care nu se regăsesc în cele 38 de dosare revizuite de procuratură, asupra cărora planează suspiciuni că ar fi fost inițiate la comandă politică, în cazul cărora la fel există suspiciuni că au fost filate, interceptate și reținute ilegal.

În cadrul ședinței Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan s-a interesat despre cazul lui Alexei Alexeev, șoferul de microbuz care transporta tehnica de monitorizare pentru un protest al Platformei DA, organizat în fața Televiziunii Publice. Bărbatul a fost încătușat pe 18 septembrie 2017, pentru faptul că ar fi intrat „violent” cu microbuzul în poliție, în timpul protestului și a stat închis timp de 30 de zile.

„Am fost martor în acel caz și am solicitat să fiu audiat. Eu am organizat atunci protestul și am văzut cum a reacționat poliția, în special Gheorghe Cavcaliuc. Mă deranjează că polițiștii au depus mărturii false în procesul de judecată. Și când i-am întrebat de ce mințiți, mi-au spus la ureche că au microfoane sub haină. Trebuie să facem lumină în astfel de cazuri, ca ele să nu se mai repete”, a spus deputatul.

Moțpan a mai solicitat să fie informat despre cât de legale au fost dosarele inițiate pe numele lui Ion Caraman, Nicolae Josan, precum și despre dosarul lui Alexei Pănuță și Radu Cibotaru, membri ai PPDA, care au fost reținuți timp de 100 de zile.

„Vă rog să verificați dacă au fost legal ori nu reținuți acești oameni și ce se întreprinde pentru reabilitarea lor și tragerea la răspundere a persoanelor care au abuzat de împuternicirile pe care le aveau și au întreprins acțiuni absolut ilegale”, a mai spus Moțpan.

Solicitarea acestuia l-a deranjat pe șeful Comisiei securitate națională, Alexandru Jizdan, ex-ministru de Interne în perioada în care au avut loc cazurile la care s-a referit Chiril Moțpan.

„Trebuie să intervin, deoarece este vorba de perioada în care eu am activat. Desigur dacă vor fi constatate abuzuri, ele trebuie să fie o lecție. Dar să ne amintim că am avut și 284 de oameni răniți în anumite perioade. Nu comentez ce spune domnul Moțpan, vă rog să răspundeți la solicitarea dumnealui. Dar vreau să vă amintesc că anume în acea perioadă persoanele nominalizate au rănit cinci polițiști. Timp de 10 secunde am avut cinci răniți în timpul dezordinilor în masă”, a punctat Jizdan.

Dacă tăceai, filosof rămâneai. Nu există nicio dovadă că acești oameni au rănit pe cineva”, i-a răspuns Moțpan.

Agasat, Jizdan l-a îndemnat să lase procurorii să facă lumină în acest caz. „Azi în penitenciare 90 la sută se declară nevinovați”, a sugerat Jizdan.

„Vă rog să mă informați ca să nu se mai repete astfel de situații, altfel nu mai ieșim din mocirla asta”, i-a solicitat Moțpan procurorului. Acesta din urmă a promis să-i dea un răspuns în scurt timp.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: