image
Sursa foto: Jurnal.md

Blocul ACUM: Guvernul înnoiește pașapoarte doar în SUA și doar unor moldoveni pentru a-l favoriza pe Ghilețchi

În ajun de alegeri, Guvernul înnoiește pașapoarte doar în SUA și doar unor moldoveni pentru a influența rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

Potrivit blocului ACUM Platforma DA și PAS, în timp ce concetățenilor noștri din diasporă nu li se va permite să voteze în baza pașapoartelor expirate pentru prima dată în istoria recentă, unii concetățeni beneficiază de servicii mobile de înnoire a pașapoartelor expirate în ajun de alegeri.

Facem apel către observatorii internaționali să ia notă de o tentativă clară de a influența rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicespeaker al Parlamentului Valeriu Ghilețchi.

„Se utilizează aparatul administrativ și banii publici pentru a crea un avantaj candidatului sus-numit, în timp ce altor concetățeni de ai noștri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza pașapoartelor expirate. Ambasada RM în SUA a făcut anunțuri publice despre procesul de înnoire a pașapoartelor. Ar fi fost un efort salutabil, dacă nu era unul selectiv și regionalizat”, afirmă reprezentanții blocului ACUM.

Dumitru Alaiba, candidatul ACUM pentru circumscripția 51 SUA, Canada, a solicitat informație oficială despre acest proces, și anume despre criteriile în baza cărora au fost stabilite regiunile în care a fost organizat procesul de înnoire a pașapoartelor

Dumitru Alaiba a solicitat explicații despre motivele din care unele regiuni și orașe cu o densitate considerabilă de cetățeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto) au fost excluse din acest proces și dacă asemenea proces a fost organizat și în alte state UE, unde avem un număr mare de cetățeni, care și-au demonstrat capacitatea de mobilizare la vot.

Într-un răspuns oferit de Agenția Servicii Publice, se spune că procesul de înnoire a pașapoartelor, cu echipe și echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada RM în SUA, nu și cu alte ambasade ale țării noastre din America de Nord sau Uniunea Europeană. Pe teritoriul SUA, s-au selectat doar unele regiuni, din câte cunoaștem.

Agenția a refuzat să ofere informație, sau cel puțin o estimare, despre câte pașapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019. Totodată, instituția a confirmat, de facto, faptul că procesul de înnoire a pașapoartelor și regiunile prioritare au fost selectate în baza unor criterii netransparente.

Potrivit blocului ACUM, persoanele de contact indicate de Ambasada RM în SUA în anunțurile sale publice fac campanie deschis în favoarea unui candidat în circumscripția 51, actualul vice-speaker al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

„Noi respectăm opțiunea tuturor cetățenilor, iar dreptul la un vot liber este unul sfânt. Este, însă, inacceptabil când instituțiile statului joacă deschis în aceeași echipă cu un candidat electoral, declarat în aceste alegeri independent, dar de facto vice-speaker în actualul parlament, votat în această funcție de către majoritatea parlamentară”, spun reprezentanții opoziției.

Blocul ACUM face apel la concetățenii noștri din diasporă să se mobilizeze la vot pe 24 februarie, pentru a zădărnici această tentativă clară a autorităților de a influența rezultatul votului din diasporă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: