image
Sursa foto: ipn.md

În atenția șoferilor: De astăzi intră în vigoare noile reguli privind parcarea pe trotuare sau în alte locuri publice

Regulile privind parcarea automobilelor pe trotuar, păstrând distanța de 1,5 metri pentru circulația pietonilor, intră în vigoare de astăzi. Astfel, șoferii sunt obligați să-și parcheze automobilele doar în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul rutier „Parcare” sau „Parcare rezervată”.

Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, oprirea sau staționarea mijloacelor de transport pe alte porțiuni de drum, care nu sunt marcate corespunzător, chiar și cu respectarea distanței de 1,5 metri, este interzisă.

Sancțiunea pe care o riscă șoferii care opresc neregulamentar este o amendă de până la 1500 de lei, și patru puncte de penalizare.

Vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu cerințe speciale.

O analiză a INP arată că majoritatea conducătorilor auto obișnuiesc să oprească sau să parcheze în locurile unde le este comod, în fața magazinului, în intersecții, pe trecerile pietonale, dar practic și pe scările blocului unde locuiesc sau lucrează.

Aceasta creează obstacole pentru accesul pompierilor, ambulanțelor și polițiștilor. Persoanele cu dizabilități locomotorii și părinții cu copiii în cărucioare, sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă, punându-și viața în pericol.

Potrivit datelor INP, pe parcursul anului trecut, peste 8400 de șoferi au fost sancționați pentru staționare sau parcare neregulamentară, iar în primele trei luni ale anului curent, peste 540 de șoferi s-au ales cu procese verbale. Cifra este cu circa 75% în scădere comparativ cu perioada analogică a anului precedent.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: