image
Sursa foto: radioiasi.ro

Guvernul nu renunță la impozitarea giganților IT în RM, dar propune amânarea acestui proces până la 1 aprilie 2020

Ministerul Finanțelor propune amânarea impozitării marilor companii transnaționale care prestează servicii electronice până la 1 aprilie 2020.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, în cadrul examinării în Comisia economie, buget și finanțe a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru 2020, în lectura a doua.

„În urma discuțiilor din Parlament, Ministerul Finanțelor conștientizează că sunt anumite riscuri dacă vom implementa aceste prevederi în regim alert. Până la 1 ianuarie nu a rămas atât de mult. În unele țări au început sărbătorile, nu toate sunt în regim lucrativ. Am considerat că, dacă se acceptă extinderea termenului de implementare din 1 aprilie 2020, pe parcursul primului trimestru, și pentru administrația fiscală va fi timp, și pentru companiile transnaționale, și pentru companiile de audit și asistență juridică să efectuăm aranjamentele necesare”, a declarat Pușcuța.

„Este suficient timp pentru înregistrare. Putem să provocăm probleme cetățenilor”, a menționat deputatul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, care a propus extinderea acestui termen pentru cel puțin un an.

„Este o provocare pentru MInisterul Finanțelor, pentru Fisc să ne asumăm și să realizăm această prevedere, este o provocare în raport cu sustenabilitarea finanțelor publice, ne asumăm să facem acest lucru”, a menționat Pușcuța.

Șeful de la Finanțe a adăugat că Guvernul își propune să convingă marile companii IT să se înregistreze ca plătitori de impozite în RM „prin scrisori” sau prin administrațiile fiscale unde își au rezidența. „La ziua de astăzi ne orientăm doar spre conformarea benevolă. Nu ne propunem să căutăm metode de forțare”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Precizăm că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2020 a fost votat în prima lectură de Parlament. Intenția Guvernului de a impozita giganții IT a fost criticată dur de deputații din Blocul ACUM care spun că noile reguli vor izola RM pe plan internațional, vor bloca accesul businessului din RM la infrastructura tehnologiilor moderne, iar cei care vor avea de suferit vor fi cetățenii care se vor pomeni cu accesul blocat la serviciile electronice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: