image
Sursa foto: Profimedia

CNN: Mai mulți oficiali ruși au avut îndoieli privind o invazie în Ucraina; Ce dezvăluie interceptările obținute de SUA

Interceptări obținute de SUA dezvăluie că mai mulți oficiali ruși erau îngrijorați că o invazie pe scară largă a Ucrainei ar fi mai costisitoare și mai dificilă decât își dau seama președintele rus Vladimir Putin și alți lideri de la Kremlin, potrivit unor surse citate de CNN.

Trei dintre cele patru surse ale postului TV au spus că printre acești oficiali sunt și agenți de informații și militari. Oficialii s-au plâns, de asemenea, că planurile lor au fost descoperite și expuse public de către țările occidentale, au spus două dintre surse, citând comunicațiile interceptate.

Nu există nicio dovadă că acești oficiali se opun planului general sau s-ar revolta împotriva ordinelor lui Putin, au spus două dintre surse. O altă sursă apropiată de serviciile de informații americane a remarcat că Rusia are o armată profesionistă care ar fi de așteptat să execute în mod eficient ordinele lui Putin.

Totuși, oficiali ruși din domeniul apărării cred că va fi dificil, a spus un înalt oficial european. „În evaluări, vedem că unii oameni din partea apărării [rușilor] nu înțeleg cu adevărat care este planul de acțiune”, a spus oficialul.

O altă sursă a spus că modul în care planificarea rusă a evoluat și s-a extins în ultimele două luni sugerează că îngrijorările au fost ascultate de înalți oficiali ruși.

Rusia are pregătită aproape 70% din puterea militară de care crede că ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă a Ucrainei și trimite mai multe grupuri de batalioane tactice la granița cu vecinul său, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

În ultimele două săptămâni, numărul grupurilor de batalioane tactice în regiunea graniței a crescut iar vineri acesta a ajuns, de la 60, la 83. Alte 14 sunt în tranzit, au declarat, sub condiția anonimității, surse oficiale ale SUA pentru Reuters, citate de digi24.ro.

În ceea ce privește perioada unei invazii, terenul este așteptat să înghețe cel mai mult în jurul datei de 15 februarie, au mai spus oficialii, ceea ce ar permite tranzitul unităților rusești mecanizate pe teren accidentat. Astfel de condiții ar continua să fie disponibile până la sfârșitul lunii martie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: