image
Sursa foto: Facebook // S.A. "Apă-Canal Chişinău"

„Apă-Canal Chișinău” riscă să fie deconectată de la energia electrică

„Apă-Canal Chișinău” riscă să fie deconectată de la energia electrică. Directorul întreprinderii, Irina Gutnic, a declarat la ședința Consiliului municipal Chișinău că a primit o prescripție de la furnizorul de energie în care se specifică despre deconectare în cazul în care nu vor fi achitate datoriile pentru consumul de curent electric. Administratoarea a vorbit despre necesitatea ajustării tarifelor pentru serviciile de livrare a apei și canalizare în contextul în care au crescut tarifele la energia electrică și la gazele naturale, transmite IPN.

„Avem o situație neordinară, o situația excepțională. „Apă-Canal Chișinău” a primit luni o prescripție din partea „Premier Energy” – în cazul în care nu achităm datoria de 5,6 milioane de lei pentru energia electrică, pe data de 24 noiembrie, operatorul va interveni și va deconecta Apă-Canal de la energia electrică”, a declarat Irina Gutnic.

Directoarea ACC a precizat că situația de la întreprindere este excepțională. Tarifele în vigoare nu sunt ajustate din anul 2017. Acestea nu sunt actuale și nu mai sunt racordate la realitățile operatorului. De asemenea, furnizorul gestionează rețele învechite, care cauzează și generează pierderi considerabile. Pierderile din rețelele de apă potabilă constituie de la 8 până la 60% din volumul distribuit în rețea, în timp ce media europeană este de 23%.

„Solicitarea ajustării tarifului vine în contextul creșterii tarifelor la energia electrică și a tarifelor la gazele naturale. Or, odată ce aceste resurse au crescut în preț, este logic și corect ca tariful la apă la fel să fie ajustat”, a spus Irina Gutnic.

În luna iunie, întreprinderea a înregistrat cheltuieli doar pentru energia electrică în mărime de 16,8 milioane de lei, în condițiile unui tarif de 2,64 lei. În luna octombrie, în condițiile unui tarif de 3,15 lei, s-au înregistrat cheltuieli în mărime de 18,1 milioane de lei, iar noiembrie ACC urmează să achite 31 de milioane de lei, în condițiile unui tarif de 4,74 lei. „Cheltuielile anuale pe care operatorul urmează să le suporte în anul 2023 ar constitui 342,4 milioane de lei. În tariful actual, ANRE acceptă în jur de 134 de milioane de lei – practic jumătate din costurile pe care le suportăm efectiv pentru energia electrică”, susține directorul „Apă-Canal Chișinău”.

Ședința CMC a fost amânată pentru joi, când urmează să fie reluat subiectul cu privire la ajustarea tarifelor la serviciul de livrare a apei și canalizare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: